Védéčkoviny 40/2013: Slunečný podzim

Září se nám přehouplo do října a venku začal skutečný podzim, ranní teploty jsou na zimní kabátek a vše je pokryto zmrzlou jinovatkou. Vrstva drobounkých ledových krystalků, které se každé ráno ve slunečním svitu lesknou, ve mně probouzí jemnou melancholii a s úsměvem na rtech pozoruji proměny přírody…

Minulý týden byl krásně slunečný a zdá se, že se slunečno přeneslo i na VD. Vše tady plynulo v přátelském duchu, v klidu a pohodě. V diskutárně bylo založeno 20 nových diskuzí a na VD vyšlo 12 nových článků (pro tuto chvíli 😉 ).

Letem světem: Diskutárna

Nuninka je sice jedináček, ale má doma tři ratolesti. A protože to sama na sobě nezná a teď to vidí v přímém přenosu, ptá se vás, jaké to je mít sourozence? Můžete se s ní podělit o své vlastní zážitky z dětství, přiblížit jí něžné dloubance, prostořeká oslovení či slovní výpady svých nejbližších pokrevních příbuzných ;-).

Bamiska začala vzpomínat; jakoby chtěla naznačit, že Iveta Bartošová je na tom podobně jako listí na stromech, spadne nebo nespadne? Mimochodem – víte, že je Iveta ročník 1966? A že poprvé zpívala už v roce 1982? Vzpomenete si ještě na tu dobu a kolik vám bylo let?

A pamatujete na to, jakých úspěchů dosáhla?

V letech 1986, 1990 a 1991 se stala „Zlatou slavicí“ a mezitím i poté byla čtyřikrát stříbrná. Desítky hitů, vyprodaná koncertní turné a vítězství v mnoha hitparádách i anketách. V roce 1996 se stala maminkou, porodila syna Artura Štaidla.

Přála bych jí, aby byla znovu tak šťastná jako tenkrát, když byl Artur malý.

Projektem prvňáčků se nechala inspirovat Miney a založila diskuzi na téma domácí úkoly. Trénuje se u vás nejdřív na papír? Nebo váš prvňáček píše rovnou do sešitu? To jsou otázky, ke kterým můžete připojit své odpovědi a zkušenosti se psaním domácích úkolů.

Jak jste na tom s domácími mazlíčky se snažila zjistit Petra; odoláváte nebo podlehnete? Necháte se přemlouvat a děti žadonit?

Nebo raději navštívíte Zverimex a přinesete domů „něco“ malého? Já jsem se už přemluvit nechala a ne jednou.

Takže u nás domácí mazlíček je. A fakt je to mazlík :-).

Všeobecná výstraha aneb zkouška sirén – to je téma, které zajímá Semelku. A tak se ptá, zda víte, co dělat v případě skutečného poplachu. Všem nám přeji, abychom to nepotřebovali a nezažili. Nicméně určitě je dobré mít alespoň základní znalosti a pro případ potřeby vědět, co dělat.

A po čem touží většina malých kluků? Ano, také u nás doma tohle období proběhlo a Ježíšek tenkrát přinesl obrovské hasičské auto se skutečnou stříkací hadicí. Kdo chce vědět víc o hasičích a zajímá se o jejich práci, určitě rozklikněte diskuzi, kterou založila JanaK.

A Peťka by ráda znala váš názor na školní automat. Máte u vás ve škole automat? Necháte tam své dítě nakupovat? Jaká je nabídka školních automatů? Najde se v té nabídce něco zdravého? Nakoukněte to diskutárny a připište svůj názor či zkušenosti.

A když už budete v diskutárně, na chvíli se tam zdržte a koukněte na všechny nové diskuze! 😉

Pojďme se začíst…

V minulém týdnu vyšly na VD čtyři články, které jsou krásnou inspirací pro čtenáře a čtenářky. Tipy na dárky k narozeninám či pod stromeček můžete najít v článku Knížky pro naše prvňáčky, kde se  můžete i zúčastnit a testovat některé z uvedených titulů. Pak následuje Začátek podzimu v Klubu knihomolů, kde už samotný nadpis naznačuje, že každý knihomol si tu jistě vybere a najde si pro sebe to správné čtení na podzimní večer.  Do třetice je to článek o knížce Cesty dětí do staletí od autorky Kateřiny Schwabikové, v němž se můžete vydat za poznáním do doby kamenné a využít při tom průvodce Bělu a Kubu. A pokud vás neláká doba kamenná, můžete zalistovat a vybrat si jiné historické období. A knižní tipy uzavírají Nepolepšitelné děti…, jenž jsou druhou knížkou v trilogii o nezvedených dětech, které vychovali vlci a o záhadném starém sídle, kde o tajemství není nouze. Kdo chce vědět víc, může si přečíst ukázku z knížky a rovnou si ji objednat. A ten, kdo má soutěživého ducha a rád pokouší štěstí, může hned začít soutěžit, stačí kliknout :-).

Pro šikovné ruce…

Tvořilky jistě nepřehlédly články minulého týdne a já je teď připomínám pro ty, co ještě nestihly projít na VD nové tvoření. Jsou to články: „Jak na veselé dekorace?“ od Bamisky, „Podzimní dýně pro radost“ od Nuninky a  „Obrázek se sádrovými srdíčky“ od Bamisky.  Najdete tu nové nápady, krásné výrobky a spoustu ilustračních fotografií :-).

Pel-mel

A nyní bude následovat článkový pel-mel.

Předchozí Védéčkoviny pro Vás připravila zkušená matadorka VD Petra. Projekt První třídou s VD pokračuje dalším článkem od Peťky První měsíc za námi. A ten, kdo sleduje těhulinky na VD, jistě zaznamenal nový článek od Mankaš pod názvem Zážitek z 3D ultrazvuku. Poslední článek byl od Ivety Peškové  a bude zajímat především ty, kteří mají doma předškoláka a chtějí mu zpříjemnit zápis do školy a vstup do první třídy.

Připomínám hlasování o diskuzi týdne, protože jsem si jistá tím, že se našlo téma, které vás zaujalo a kde jste přispívali/y.

Hlasovat můžete pro 3 diskuze uplynulého týdne a v přehledu hlasování najdete všechny diskuze, takže možná objevíte nějakou, která vás zaujme právě teď :-).

A na závěr malá prosba – máte-li nějakou radost či dobrou zprávu, šup s ní do „Drobných radostí“ a kdo má velikánskou radost či potěšující novinku, šup s ní do „Tam-Tamu“ jako s „růžovkou“ :-).

Pro tuto chvíli je to ode mne vše, přeji Vám všem krásný a úspěšný týden a i nadále slunečné počasí :-).