Máme doma prvňáčka (2.)

Včera jsme se v článku Máme doma prvňáčka (1.) dozvěděli, jak dítě prožívá nástup do první třídy, jaké komplikace to může dítěti přinášet.
Dnes se dozvíte, jak můžete jako rodič pomoci dítěti zvládnout nároky první třídy
Nejlépe můžeme dítěti pomoci tím, co očekáváme, co říkáme nebo neříkáme a co děláme.

Očekávání
Buďme připraveni, že dítě může zažívat obtíže a může potřebovat více naší podpory v některé oblasti. Každé dítě je jiné a každé zvládá některé věci snadno a jiné s obtížemi. Nechtějme po dětech to, co nám nešlo. Nežádejme ideální děti, vrcholové výkony. Nečekejme ideální průběh jen proto, že nám se hodí a pro nás je snadný. Rodičovství je dobrodružství a to s sebou nese zvládání nejrůznějších problémů a obtíží. Buďme zaměřeni na dítě, na jeho potřeby. Radujme se z jeho úspěchů, z jeho silných stránek a citlivě mu pomáhejme zvládat to, co je pro něj těžké. Očekávejme, že dítě věci dokáže zvládnout! Když dítěti dokážeme věřit, naučí se i ono samo sebedůvěře.

Co říkat a co neříkat

Co dělat a nedělat

Autorky Mgr. Magdalena Valášková a Mgr. Michaela Širůčková, Ph.D. působí v Brněnské společnosti Mansio v.o.s., která se mimo jiné zaměřuje na poradenství rodičům a pedagogům www.mansio.cz. Diskusi k článku a možnost dotazů k tématu naleznete rovněž na www.facebook.com/spoluajinak.