Jak na správné držení těla školáků

Vadné držení těla téměř poloviny žáků základní školy je znepokojující. Kulatými zády, odstátými lopatkami, zvýšeným bederním prohnutím, předsunutou hlavou nebo dokonce skoliózou trpí dokonce i někteří předškoláčci.


Kde se vzala všechna ta kulatá a bolavá záda?

Hlavním důvodem je ochablé svalstvo způsobené životním stylem s dlouhodobým nedostatkem pohybu, přílišným trávením času u počítače a televize nebo nuceným pobytem na lůžku při nemoci. Dalším důvodem je sezení ve školní lavici. Ve školách může být špatně tvarovaný nábytek, jde ale spíše o dlouhotrvající sezení, kdy školák nesedí, jak by měl. Prvňáčci nosí na zádech přetížené tašky, starší školáci si záda křiví moderními taškami přes jedno rameno. Častým důvodem je i zvětšená nosní mandle. Když mandli dlouho neřešíme, může dojít ke zploštění hrudníku a kulatým zádům.

Co můžeme zahrnout do prevence?

V první řadě se pokuste zamezit zbytečně dlouhému vysedávání u počítače. Čím je dítě starší, dělá na počítači více úkolů, ale také více sedí u her a sociálních sítí, pokuste se dohlédnout na to, aby se v danou chvíli opravdu zabývalo jenom úkolem.

Jak správně sedět u stolu/počítače?

Váha těla spočívá na hrbolech sedacích kostí, pánev není klopená ani dopředu ani dozadu, kolena a chodidla jsou od sebe vzdálena na šířku pánve, obě chodidla jsou na podlaze, občasné přehození nohy přes nohu není na škodu, v kyčlích a kolenou je minimálně 90° úhel, pokud máte trochu vyšší židli, je to lepší než nižší židle. Páteř je vzpřímená, hlava je zvednutá nad osou páteře, nevystrkujeme bradu. Svaly na trupu by měly být v rovnováze, neměly by tahat. Občasné vyhrbení nyní funguje jako protažení svalů.

Myš a klávesnice jsou ve stejné výšce, aby jedna ruka nebyla výš než druhá. Lokty jsou ohnuty do pravého úhlu, předloktí a zápěstí jsou v jedné rovině se stolem, ruce dítěte se nesmí opírat o stůl, natož o jeho hranu, ale jsou ve vzduchu nad klávesnicí.

Horní hrana monitoru je ve výši očí, monitor je od těla vzdálen minimálně na délku paže. Jas a kontrast jsou nastaveny tak, aby působily jako přirozené denní světlo. Minimální zobrazovací frekvence je 72 Hz.

Mohlo by vás zajímat: Tři typy židliček, které nesmí v dětském pokoji chybět.

Školní taška by měla vážit desetinu váhy školáka. Taška pro prvňáčka by měla vážit 2 – 3 kg. Protože samotná taška už dvě kila váží, snažíme se ji odlehčit obsahově. Nekupujeme zbytečně těžké desky na sešity nebo ty největší penály a kontrolujeme, jestli si dítě do školy netahá moc hraček. Taška by měla mít pevná záda vyměkčená polstrováním, tuhou konstrukci, správně nastavené popruhy, výhodný je nepromokavý a snadno umyvatelný povrch. Důležité jsou i reflexní prvky. Taška by se měla líbit.

Velice důležitý je dostatek pohybu. Dopřejte svému dítěti dostatek běhání, plavání, jízdy nakole, cvičení v zájmových kroužcích, lyžování… kterým vyvažujeme to neustálé sezení.

 

Co říci závěrem?

Nic se nemá přehánět. Páteř si zaslouží rovnováhu mezi pohybem a odpočinkem – jakákoliv dlouhodobá námaha vede k nárůstu obtíží. A na nás, rodičích, jistě je, abychom dohlédli na vyvážení pohybu i odpočinku našeho dítěte.

 

Máte nějaký tip pro zdravá záda? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními v diskuzi pod článkem!