Testováno na VD: Smetanové sýry z Jaroměřické mlékárny

Musím přiznat, že vybrat nějaký recept bylo tentokrát složitější. Protože, co nabídnout zajímavého ze smetanových sýrů? Nejlepší je namazat je na čerstvé pečivo, jenom tak, ale to by potom nebylo o čem psát…

Od roku 1937 vyrábí Jaroměřická mlékárna mléčné výrobky, které všem chutnají. V mlékárně pro vás každodenně připravují několik druhů mléčných výrobků, jako jsou třeba sýry, tvarohy, tradiční pomazánkové másla a Fénix.

V minulém testování jsem se zaměřili na tvarohypřečtěte si, jak se osvědčily při testování a třeba si i něco upečte:-)

Takže, pojďte si upéct teď něco slaného i sladkého. 🙂

Jaroměřičký Fénix – smetanový sýr

Smetanový sýr typu žervé. Chuťově jemný a vhodný na studenou i teplou kuchyni.

 

 

 

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Budete potřebovat:

Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody s trochou oleje. Mezitím si najemno nakrájíme cibuli a česnek. Orestujeme na troše oleje. Přidáme smetanový sýr Fénix a mícháme. Po chvíli přilejeme smetanu a rozmícháme na hladkou omáčku, kterou dochutíme podle potřeby.

Těstoviny scedíme, přelijeme omáčkou a teplé podáváme.

Koláč se smetanovou náplní

Budete potřebovat:

Já dělám tohle těsto: 300 ml vlažného mléka, 1/4 lžičky soli, 125 g másla, 500 g hl. mouky (podle potřeby přidáme, tak si to v pekárně hlídáme) 1 droždí

Těsto si připravuji v pekárně a mouku přidávám podle potřeby. Těsto necháme vykynout. Kulatou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vložíme do formy a rozprostřeme do celém dně a také si uděláme zvýšené okraje.

Smetanu, trochu cukru, vajíčka a smetanový sýr vyšleháme. Nalijeme na těsto a dáme péct do předehřáté trouby na 45 min. Povrch musí být upečený do zlatova.

Okraje těsta potřeme rumem a necháme vychladnout.

Jaroměřické pomazánkové máslo

Ideální na pomazánky nebo namazané na pečivo s lahodnou chutí.
 

 

Vajíčková tlačenka

Budete potřebovat:

Vajíčka si uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Želatinu si připravíme podle návodu. Do ještě teplé želatiny rozmícháme pomazánkové máslo, hrášek (přidáme povařený nebo konzervovaný) a vajíčka nakrájíme.
Smícháme a ochutíme, přidáme želatinu smíchanou s pomazánkovým máslem.
Srnčí hřbet vyložíme celofánem nebo alobalem a hotovou směs nalejeme a dáme ztuhnout na 2-3 hodinky do ledničky. Můžete také použít vaničky od zmrzliny.
V ledničce necháme ztuhnout do druhého dne.


Jaroměřické smetanové sýry vás dostanou. Teda alespoň pokud máte rádi mléčné výrobky. Jejich chuť je smetanová, jemná a lahodná. Neobsahují žádné éčka ani jiné konzervační látky.

Hodí se do studené i teplé kuchyně. V té studené, jsou snadno roztíratelné. Své uplatnění ovšem najdou i v teplé kuchyni. Je jedno, jestli si namažete chleba, nebo upečete koláč.

Jaroměřické pomazánkové máslo a smetanové sýry si oblíbíte pro jejich jenomu a lahodnou smetanovou chuť.
Foto receptů: autorka článku