Nespočítala bych, kolikrát jsem slyšela: „To bych byla otrokem, kdybych řešila, co to moje dítě správně nemá jíst.“ Nebo „To už by člověk nemohl nic jíst.“ Anebo „Dneska je nezdravý bílý cukr a mouka, včera to byla vejce. Co nám zakážou zítra?“ apod.
O zdravé stravě koluje spousta zvěstí a zpráv, to je pravda a je někdy těžké se v nich vyznat. Jedno ale bude platit vždy. Naše jídlo by mělo být připravené z kvalitních základních surovin. A jednou ze základních složek naší stravy by měla tvořit zelenina (a ideálně i divoké zelené potraviny).
No dobře, řeknete si, ale kde na to mám vzít čas nebo peníze?
Nedostatek času rodiče trápí. Rozumím tomu, že proto občas sáhnou po hotové svačince, rohlíku nebo sušence. Hodnotnou stravu a správné stravovací návyky dětem ale nedáme, budou-li takové potraviny tvořit běžnou součást jejich jídelníčku.
Přitom dát dětem zdravý základ stravování ve skutečnosti složité není.
Pokud se na vás všude sype reklama na exotické superpotraviny a drahé výrobky zdravé výživy, můžete je v klidu ignorovat. Superpotraviny rostou i u nás a jsou o poznání levnější a neméně výživné. Taková červená řepa nebo kysané zelí vám zajistí dostatečnou výživu po celou zimu, kdy v našich končinách nic přirozeně nevyroste.
Pro jarní výživu si pak vyjděte na louku a natrhejte si mladé kopřivy, listy pampelišky, bršlice a dalších divokých bylin. Divoce rostoucí „plevely“ nabízejí širokou škálu výživných látek, vitaminů a minerálů. Můžete je jen žvýkat, udělat si z nich čaj nebo je rozmixovat s jablkem či banánem a pomalu popíjet.
Ingredience:
Postup:
Prostý.
Pomazánku s hodnotným zdrojem bílkovin, vitaminů i tuků můžete namazat na chleba. My preferujeme žitný kváskový. Pokud budete pomazánku hned nebo brzy konzumovat, hodí se i rýžové chlebíčky.
Takto upravená čočka vám poslouží i jako hlavní jídlo (v tom případě ji ani nemusíte mixovat, nechcete-li ji použít jako dip). My si ji dáváme s rýží. Takto řeším nedostatek času na přípravu zdravé svačiny nebo i oběda já.
Možností jak připravit červenou čočku nebo jiné luštěniny je nepřeberné množství. Toto je moje oblíbená.
Podle potřeby můžete čočku osolit (já jídlo pro děti téměř nesolím), opepřit…
Tato varianta je dietní, pro mého syna, který má potíže s trávením. Vy si ale můžete čočku s mrkví po uvaření krátce orestovat na kapce kvalitního oleje.
Ingredience:
Využijte, co doma máte. Pro příklad možných kombinací doporučuji datle nebo rozinky s kokosem, fíky s kešu, lískové oříšky s kakaem nebo karobem.
Postup:
Chcete-li tvořit tyčinky, vmáčkněte hmotu do nízké hranaté nádoby a krájejte na úzké obdélníky.
Tuto dobrotu plnou vitaminů, minerálů, vlákniny a přirozených cukrů můžete bez obav dovolit dětem každý den.
Nebojte se jich. Zvládne to opravdu každý! A naši potomci díky nim získají vhodný základ pro zdravé stravování do budoucna.
Dobrou chuť a zdraví vám i vašim dětem!