Jak nakupovat chlazené mořské produkty?

Doba, kdy jsme v obchodě měli možnost zakoupit jen balíček mraženého filé, je už naštěstí pryč. Při dnešní široké nabídce ryb a mořských produktů, jak mražených tak i čerstvých, člověk často tápe co, kde a hlavně jak nejlépe vybrat. V poslední době vzniklo mnoho specializovaných prodejen, ale také obchodní řetězce mají poměrně slušnou nabídku. Nakupovat lze i jednoduše přes internet.
Nejlepší je správně se vybavit na nákup mořských produktů už doma. Vezmeme si s sebou chladicí box nebo polystyrenovou krabici s připravenými předmrazenými články nebo ledem. Ryby vybereme až na poslední chvíli, abychom je zbytečně nevozili po obchodě, než nakoupíme ostatní suroviny. V supermarketu nám rybu zabalí jednoduše do igelitky, někdy na požádání přidají i sáček ledu. Můžeme si zde také zakoupit termo tašku, do které přidáme další mražený výrobek.

Výběr, nákup a skladování chlazených živočichů

Hlavní je použít zrak i čich, a je-li možno, i hmat. Nejdůležitějším smyslem při výběru je čich. Nevoní-li živočich svěže po moři, není čerstvý. Někdy jen stačí projít kolem pultu s rybami a nelibá vůně by nás měla odradit od nákupu. Jestliže prodejní místo nevoní, je to známka toho, že se tu nedodržují hygienické předpisy a nabídka nebude nejčerstvější. Čerstvá chlazená ryba voní příjemně mořem a řasami, neměla by být silně cítit rybinou a už vůbec ne čpavkem, mimo rejnoka a některých druhů žraloka, u kterých lehký náznak čpavku není zcela neobvyklý.
Také pouhým pohledem se dozvíme o rybě mnohé. Nejčerstvější ryba v obchodě je ta, která plave v akváriu, ovšem ne břichem vzhůru. Více si musíme všímat stavu ryb chlazených a mražených. Celé chlazené ryby by měly být dostatečně obsypány čistým ledem, ale ryby filetované musí na ledové tříšti jen ležet, ne v ní být zasypané! Neměly by být ani propíchané cenovkami.
U ryb chlazených je důležitý pohled z očí do očí. Nevadí, že na nás chlazená ryba nezamrká, hlavní je, že nemá kalný pohled a zapadlé oči. Oči musí být vlhké, lesklé, vypouklé, zornice černé. Někdy se oči poškodí při lovu či přepravě. To neubírá na kvalitě, ale musíme si být jisti, že je ryba po ostatních stránkách v pořádku. Žábry musí být sytě červené nebo růžové, ale u makrel a sleďů až tmavě fialové, ne šedé. Maso na stisk pevné, elastické s lesklou, vlhkou, nelepivou, napjatou a neodlupující se kůží, s barvou odpovídající druhu ryby.
Při výběru filetů platí v zásadě to samé. Kousky musí vonět, musí mít svěží barvu odpovídající druhu ryby, bez oschlých, krvavých, tmavých či žlutých částí. Nerozpadající se a pevně držící u páteře.
V našich podmínkách doporučujeme zakoupit chlazené mořské produkty v den spotřeby. Je třeba si uvědomit, že k nám přicestovaly zdaleka, a proto nemohou být tak čerstvé jako u moře! Při přípravě platí: čím dříve, tím lépe.

A co si ze zakoupených produktů uvařit?

Inspiraci najdete v knize Mořská (nejen) kuchařka.
Autorkami jsou – Lenka Světová a Dagmar Derré

Jde o novou kuchařku z edice Jídlo jako lék autorek úspěšné Olivové kuchařky, přináší mnoho cenných rad pro nákup a zpracování ryb a mořských plodů, najdete zde mnoho důležitých informací a receptů, které posílí vaše zdraví a podpoří Vaši snahu držet si štíhlou linii. Kniha se zaměřuje na ryby a dary moře, které jsou již na českém trhu běžně dostupné. Orientaci v nich čtenáři usnadní množství informací o všech produktech, použitých v knize, včetně fotografií.

Kniha má pevnou vazbu, 312 stran, stojí 399 Kč a vydalo ji nakladatelství Smart Press.