Dětem zdravě: Jablečná buchta z kokosové mouky

V seriálu o cukru jsem se zabývala problémem přemíry sacharidů v současné stravě většiny lidí a zejména dětí. Na takový jídelníček nejsou naše těla z evolučního hlediska postavená a v současné době je to jedna z hlavních příčin epidemie civilizačních onemocnění (obezita, cukrovka 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, …).

Přesto nejsem zastáncem striktního omezení sacharidů. Je ale velmi důležité, jaké sacharidy člověk přijímá. Pokud je to v potravinách, které jsou zároveň bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, není se u zdravých dětí čeho bát.

Od teorie k praxi

Teorie je jedna věc, ale až praxe vás může posunout k zdravějšímu, silnějšímu a odolnějšímu tělu. Proto jsem připravila alternativu k jablečné buchtě, kterou si možná nedokážete představit bez pšeničné mouky nebo rafinovaného cukru. Uvidíte, že to jde i jinak.

Recept je velmi jednoduchý a není se třeba bát ani netradiční suroviny jakou je kokosová mouka.

Kokosová mouka

Kokosovou mouku už dnes běžně seženete v DM drogerii, v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu.

Kokosová mouka je namletá dužina kokosového ořechu zbavená většiny tuku. Je přirozeně bezlepková a mimo jiné obsahuje velké množství vlákniny (až 40 g na 100 g), zdravé! nasycené tuky a řadu vitamínů (B, C, E) a minerálů (draslík, fosfor, vápník).

Velmi často ji koupíte v bio kvalitě, takže si můžete být jistí, že spolu s ní nejíte i látky, které do lidského organismu nepatří.

Přidejte k ní další přirozené potraviny jako je olivový olej, vejce, med a jablka a upečte si tak zdravou pochoutku k odpolednímu čaji.

Co budete potřebovat

(na plech cca 25×35 cm)

Jak na to

  1. Kokosovou mouku, olej, vejce, rozpuštěný med, jedlou sodu a perníkové koření smíchejte v míse dohromady. Vznikne hutnější těsto.
  2. Na plech vyložený pečícím papírem si těsto vylijte a uhlaďte.
  3. Nahrubo si nastrouhejte jablka zbavená slupky a ty pak rovnoměrně nandejte na těsto.
  4. Posypte buchtu skořicí a dejte péct do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 25 – 30 minut.
  5. Před podáváním nechte buchtu vychladnout.

Dobrou chuť!

PS: Péct z kokosové mouky není vůbec nic složitého a rozhodně to stojí za vyzkoušení. Dezerty mohou nejen chutnat, ale být i zdravé a dodat tělu spoustu prospěšných látek.