V seriálu o cukru jsem se zabývala problémem přemíry sacharidů v současné stravě většiny lidí a zejména dětí. Na takový jídelníček nejsou naše těla z evolučního hlediska postavená a v současné době je to jedna z hlavních příčin epidemie civilizačních onemocnění (obezita, cukrovka 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, …).
Přesto nejsem zastáncem striktního omezení sacharidů. Je ale velmi důležité, jaké sacharidy člověk přijímá. Pokud je to v potravinách, které jsou zároveň bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, není se u zdravých dětí čeho bát.
Teorie je jedna věc, ale až praxe vás může posunout k zdravějšímu, silnějšímu a odolnějšímu tělu. Proto jsem připravila alternativu k jablečné buchtě, kterou si možná nedokážete představit bez pšeničné mouky nebo rafinovaného cukru. Uvidíte, že to jde i jinak.
Recept je velmi jednoduchý a není se třeba bát ani netradiční suroviny jakou je kokosová mouka.
Kokosovou mouku už dnes běžně seženete v DM drogerii, v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu.
Kokosová mouka je namletá dužina kokosového ořechu zbavená většiny tuku. Je přirozeně bezlepková a mimo jiné obsahuje velké množství vlákniny (až 40 g na 100 g), zdravé! nasycené tuky a řadu vitamínů (B, C, E) a minerálů (draslík, fosfor, vápník).
Velmi často ji koupíte v bio kvalitě, takže si můžete být jistí, že spolu s ní nejíte i látky, které do lidského organismu nepatří.
Přidejte k ní další přirozené potraviny jako je olivový olej, vejce, med a jablka a upečte si tak zdravou pochoutku k odpolednímu čaji.
(na plech cca 25×35 cm)
PS: Péct z kokosové mouky není vůbec nic složitého a rozhodně to stojí za vyzkoušení. Dezerty mohou nejen chutnat, ale být i zdravé a dodat tělu spoustu prospěšných látek.