Stavy působící problémy s kojením a kojení po císařském řezu

Tento díl seriálu o kojení zaměřím na různé stavy, které mohou působit problém při kojení.

Lze kojit s vpáčenou bradavkou? Jakou polohu zvolit, pokud má dítě malá ústa a krátký jazyk? Kojení po císařském řezu. Alternativní způsoby kojení.

Vpáčená bradavka

Jak jsme si řekli minule, velikost a hlavně vytažitelnost bradavky jsou důležité pro správnou techniku kojení. Někdy dojde ovšem k tomu, že svazek držící bradavku nestačí se zvětšováním prsu v těhotenství a bradavka není dostatečně vystouplá. Pokud je ale vytažitelná, což nejlépe posoudí gynekolog při prohlídce v těhotenství, je možné ještě lecos zachránit. Pokud je těhotenství v pořádku, žena nemá známky předčasného porodu, pak je velice žádoucí používání formovačů bradavek. Ideálně tak od 5.-6. měsíce těhotenství. Zde je určitá šance, že formovač vytáhne vazivo a žena může normálně kojit. Vše ovšem záleží i na tom, jaké se ženě narodí dítě, jakou bude mít anatomii úst apod. Jsou i děti, které zvládnou kojení i s vpáčenou bradavkou. V některých případech, většinou když má žena opravdu bradavky zcela vpáčené, nikoliv jen zploštělé, není jiná možnost, než použití kloboučků při kojení. I takové kojení je cenné a zdravotnický personál porodnice by měl mamince vše důkladně vysvětlit, aby maminka kojení nevzdávala. Jsou ovšem i případy, kdy se kojení přes klobouček nedaří a maminka musí kojení ukončit.

Ústa

Ideální z pohledu kojení je, pokud má dítě velká ústa a velkou bradu. V opačném případě se snažíme najít pro dítě takovou polohu kojení, která bude respektovat jeho anatomii. Správná technika vyžaduje, aby jazyk překrýval dolní ret. Pokud má dítě malá ústa, snažíme se napolohovat dítě tak, aby hlava vytvořila záklon, čímž se předsune čelist vpřed. V některých případech, kdy je uzdička jazyka krátká, dítě nemůže dosáhnout jazykem přes spodní ret, matku kojení bolí, na bradavce a dvorci můžeme pozorovat odřeniny. I v tomto případě je možné použití kojícího kloboučku. Ale opět záleží i na velikosti prsů u matky. Tam, kde by kratší uzdička byla problém, spojením s optimálními tvary prsů, to problém být nemusí.

Rozštěpy

Závažným stavem, který brání v kojení, je rozštěp rtů a patra. U rozštěpů se v součastné době provádí operace do prvního týdne života dítěte, kdy po zhojení nezůstává na rtu žádná jizva. Pak je možné i kojení.

Při rozštěpu patra jde o velkou překážku a případů, kdy i přesto matka kojí, je velice, velice málo. I zde je ale vhodné odstříkávání MM a podávání dítěti alternativním způsobem.

Alternativní způsoby krmení

Často je nutné předčasně narozeného novorozence krmit pomocí sondy zavedené do žaludku. Tam, kde to možné je, dáváme přednost alternativnímu způsobu krmení, který umožňuje aktivní pohyb jazyka. Což je velice důležité pro pozdější kojení.

Jakmile to zdravotní stav dítěte dovolí, přikládáme k prsu matky. Dítě zpočátku sice nebude aktivně sát, ale tento kontakt s matkou je velice důležitý. Tyto alternativní způsoby krmení je vhodné využít i tehdy, pokud matka z různého důvodu nemůže kojit. Kdy je např. nutné nakrmit dítě, pokud maminka musí být hospitalizována apod.

Žádný dudlíček nemůže nahradit mateřskou bradavku, sání z lahve je pro dítě matoucí a vede ke špatné technice kojení. Vždy se tedy snažíme, pokud chceme zachovat kojení, použít jiné metody, nikoliv flašku s dudlíkem.

Kojení po císařském řezu

Po operačním porodu má matka v místě jizvy bolesti, které ji znemožňují normální pohyb.

Jaká je tedy vhodná kojící poloha? Předně musím napsat, že vhodná poloha je taková, která bude vyhovovat matce i dítěti. Byť by poloha vypadala pro nezúčastněného člověka všelijak, někdy je opravdu nutné miminko napolohovat i do ne zcela běžné polohy.

Maminky většinou zpočátku volí polohu vleže. Je velkou výhodou, pokud mamince dokáže vyškolený zdravotník pomoci zaujmou polohu takovou, která ji uleví od bolesti, ale zároveň bude zachována správná technika kojení.

Vhodné je podepření polštáře, avšak jen pod hlavu, v místě krční páteře, nikoliv pod ramena.

Při poloze v sedě je velmi vhodné podložit nohy nízkou stoličkou, záda opřít pohodlně např. o polštáře. Nízká stolička pod nohy kojící matky je ostatně vhodná pro všechny kojící. Tím, že podepřeme nohy, nenapínáme svaly na břiše. Pokud jsou svaly na těle napnuté, hůře se uvolňuje mléko.

Na trhu jsou i další pomůcky pro kojící matky, jako např. kojící polštáře apod.

Předchozí díl seriálu o kojení – Technika kojení
Další díl seriálu o kojení – Výživa kojící matky
Autorka je laktační poradkyně – matka, členka LALI a na portále VašeDěti.cz vede poradnu Kojení.