Kamenice nad Lipou a skřítek Fábula

Další tip na výlet tentokrát přináším z Kamenice nad Lipou. Zde se nachází pohádková říše pro děti i dospělé. Je to komplex aktivit a zážitků pro každého návštěvníka. Hned u vstupného vás přivítá samotný skřítek Fábula, který vás nejen, že zkasíruje, ale i uvítá do celého areálu. A nemyslete si, že budete pouze pasivní diváci, ale naopak jste do všeho stejně zapojeni jako děti a přiznám se, že mi to ne vždy bylo zrovna příjemné.
Projdete jen tak, že si vstupenku dáte na čelo a poté projdete turniketem. Vysvětlí trasu a pak už vás předá další pohádkové bytosti – Kašpárkovi. Procházíte jakési sklepení (bludiště), kde potkáváte pohádkové bytosti a plníte úkoly. Kašpárek se naštěstí chtěl jen s námi vyfotit, zato bludičce jsme hledali kapky rosy a luštili hádanky, jinak by nám nevrátila naše tatínky a utancovala je. :o) Pak jsme hledali cestu k čarodějnici a ta byla naopak velmi hodná a dávala nám k svačině čerstvé žížalky a velice ráda se s námi vyfotila.

U čerta v pekle to už bylo horší. Každý si stoupl na váhu, která vážila jeho hříchy, a musel se kát. Velice mě potěšilo, že můj manžel nepřišel na žádnou mou neřest, a tak mě čert chtě nechtě musel pustit. Já mu připsala nedochvilnost, ale to až po dlouhém přemýšlení a víceméně proto, aby nám dal pokoj a my mohli jít dál v bludišti. To mi přišlo trochu přitažené za vlasy a křečovitých úsměvů jsem viděla v naší skupince více. Celkově bludiště bylo plné starých krámů, nábytku a harampádí, ale zase jste mohli cokoliv otevřít, podívat se a objevovat různé skrýše.

Po této „stezce odvahy“ jsme vystoupili zpět na nádvoří, kde jsme šli do prvního patra, kde na nás čekal další program. Hlavolamy, tvořivé dílny (cena dle druhu činnosti) a divadlo (30 Kč/os.).
Mini ZOO, střelba z kuše, přírodní bludiště bylo za poplatek (vše za 30/os.). My zkusili jen mini ZOO a věřte, že byla mini – dvě ovce, dvě kozy, dvě prasátka a morčata. Celý výlet jsme zakončili u loupežníka Bambitky, kde jsme si dali oběd. Prostředí sice bylo překrásné, ale vystoupení loupežnice spíše odrazovalo hosty a tak se stalo, že někteří se otočili hned ve dveřích a byli pryč.

Kdybych to měla shrnout:
Klady: pěkné prostředí, bohatý výběr aktivit pro děti, program za každého počasí.

Zápory: Kdo má miminko v kočárku, tak se do pohádkové říše nedostane, chybí bezbariérový přístup, pro vícečlennou rodinu finančně náročnější a ne vždy to odpovídá kvalitě programu (600 Kč pro čtyřčlennou rodinu jen za vstup do jedné části programu mi přijde dost), ne vždy profesionální vystupování pohádkových bytostí.:o)


Článek byl zařazen do soutěže Podělte se o tipy na výlety a vyhrajte spoustu dalších, ve které můžete vyhrát za tip na výlet i vy. Výherci si budou vybírat knihy z kategorie Tuzemští průvodci na stránkách nakladatelství CPRESS. Těšíme se na všechny vaše soutěžní příspěvky a přejeme šťastnou cestu a spoustu skvělých prázdninových zážitků vám i vašim dětem.