Jeseníky – horský ráj

Tak nastal den D a já naložila plné auto a Dominika k tomu, pak jsem vyrazila směr Jeseníky, konkrétně do Velkých Losin. Cestou jsem trošičku bloudili po dálnici u Olomouce, ale nakonec jsme trefili.

Původní plán byl chodit do nově postaveného thermál parku a koupat se v bazénu. Ale chybička se vloudila a ač měl být hotový na jaře, tak v týden našeho pobytu probíhal zkušební provoz jen pro zaměstnance. Pro veřejnost bylo zahájeno od pondělí a my v neděli odjížděli, takže tomu se říká smůla.

Ale co, přece to nebyl střed vesmíru, za kterým jsme se vydali. Ve Velkých Losinách se najde spousta míst, co je možné navštívit. Náhradou za thermálpark nám byl bazén v lázních, sice jsme se tam díky jiným aktivitám dostali jen jednou, ale bylo to super. Zavolali jsme si předem a domluvili si hodinu, na kterou jsme přišli. Cena je za dospělého na hodinu 150 Kč a za dítě se platí 100 Kč. Voda je teplá 34 st., a to se nám moc líbilo. Akorát pro mě nic moc relax, Domča chtěl pořád plavat, pro něj výhoda, že dosáhl na zem.Tak pro mě žádná relaxace, ale velký dohled.

Okolo lázní a lázeňských domů je krásný, přírodní park, plno stromů a vhodné na vycházky. Dá se vyrazit i na okruh kolem Losin, jeden je vhodný i pro vozíčkáře. V areálu parku jsme při naší procházce narazili i na oplocené hřiště s elektroautíčky a bylo to jasné. Domča si jezdil, bylo to ideální, že tam zrovna nikdo jiný nebyl, takže vystřídal všechny typy vozidel a byl spokojený.

Další možný tip je zde losinský zámek. Na místě zámku stávala dříve pouze vodní tvrz, třípatrový zámek zde postavili Žerotínové.Tento renesanční zámek byl spojen 56 nešťastníků. Také o tom pojednává film Kladivo na čarodějnice.

My si zašli na zámek jen na výstavu historických hraček a v zámeckém parku se představila sokolnická skupina Zayferus s výcvikem dravých ptáků. Určitě tuto sokolnickou skupinu znáte, přijela své dravce představit ze zámku Lednice.

Jeden den jsme trávili v areálu zdraví. Ten se nachází mezi zámkem a ruční papírnou. Jedna část je velká sportovní hala, kde jde hrát např.volejbal, tenis, nohejbal…

Ve venkovní části najdeme odpočinkovou zónu s rybníkem. Okolo něj je dětský koutek, který má i horolezeckou stěnu, děti se zde vyřádí na prolézačkách, skluzavkách, houpačce či kolotoči. I dospělí zde najdou možnosti jak si vylepšit fyzičku na několika strojích, které tvoří posilovnu pod širým nebem.Ve vnitřní části se najde i restaurace.

Zde jsme den před odjezdem trávili zábavné odpoledne. Pro děti tu byl skákací hrad, diskotéka a bublinková show. Na louce čekali na děti dva koně, na kterých se dalo povozit a součástí mělo být i hudební vystoupení skupiny Maxim turbulenc, jen těch jsme se nedočkali.

Byli jsme zde týden, pořádali spoustu výletů, o kterých se dočtete v dalších článcích a stále by bylo kam jezdit a co navštěvovat. Bohužel, více jsme toho nestihli, a tak snad zase příště.


Článek byl zařazen do soutěže Podělte se o tipy na výlety a vyhrajte spoustu dalších, ve které můžete vyhrát za tip na výlet i vy. Výherci si budou vybírat knihy z kategorie Tuzemští průvodci na stránkách nakladatelství CPRESS. Těšíme se na všechny vaše soutěžní příspěvky a přejeme šťastnou cestu a spoustu skvělých prázdninových zážitků vám i vašim dětem.