Díky za šanci

Ač tento článek píši pod redakčním jménem, píši jej za sebe, za Markétu. Ráda bych se s vámi podělila o své redakční začátky…
VD jsem objevila asi jako mnoho z vás díky vyhledavači. Po čase jsem se zaregistrovala pod přezdívkou a začala být aktivní.
V té době ještě na hlavní stránce staré verze VD svítil čtvereček, který lákal zájemce ke spolupráci s VD. Dlouho jsem se na něj dívala, přemýšlela jsem, ale neodvažovala jsem se na uvedený mail napsat. Bála jsem se, že vlastně ani nemám moc co nabídnout.

Protože jsem ale po skončení mateřské neměla kam nastoupit, vyvstávala otázka, co budu dělat. S předstihem jsem se snažila ujasnit si, co bych dělala ráda, jaké vzdělání si mám doplnit, … A většina mých úvah se točila kolem knih a psaní. Lákala mě povolání jako knihovnice, redaktorka, spisovatelka. Jenže kdo by mě bez praxe zaměstnal?

A tak jsem se konečně, po mnoha měsících, osmělila a na uvedený mail napsala. Nejprve se nedělo nic. Začala jsem být lehce nervózní, ale jak se jednou pro něco rozhodnu, první neúspěch mě neodradí. Napsala jsem Petře znovu. Vzápětí mi přišel dlouhatánský mail s díky za nabídnutou pomoc, a že mám-li zájem, můžu si vybrat z toho, toho, toho, toho, … a toho. 🙂

Začala jsem zpracováním článků o knižních novinkách. Potom se přidaly nějaké soutěže (např. sepsání úvodního článku k „psavé“ soutěži, vydávání soutěžních článků prvního Napiš to o výletech, …). Mezitím nějaké mé vlastní články (v současné době píši především Co slavíme v … a články o tvoření).

Za tu dobu, co s Petrou spolupracuji, jsem se mnohému naučila, v mnohém se zdokonalila. Naučila jsem se alespoň částečně rozumět html, jsem mnohem více vnímavější k tomu, co napíši (učím se číst svůj článek jako zcela neznámý čtenář a pátrat tak, zda jsou mé myšlenky formulovány jasně), dávám si pozor na svůj písemný projev, aby byl po gramatické a stylistické stránce co nejčistší. (Manžel, který můj písemný projev od začátku sleduje, tvrdí, že jsem se za ten rok a kousek zlepšila.)

Díky spolupráci s VD jsem absolvovala i svůj první pracovní pohovor. K postupu do užšího kola mi pomohlo právě to, že jsem do životopisu uvedla svou spolupráci s VD. Práce nakonec nevyšla, ale nemrzelo mě to, protože jsem víc než o ni stála o získání zkušenosti s pracovním pohovorem. Když jsem potom dělala pohovor do práce, o kterou jsem opravdu stála, byla jsem mnohem klidnější a místo získala. (Mimochodem, nakonec pracuji v technickém oboru…)

Redakční práce pro VD mi dala mnoho cenných životních zkušeností. V podstatě VD stály na začátku několika mých životních cest, mých osobních nebo pracovních úspěchů či alespoň zlepšení.

Díky!

Článek na téma týdne Moje VD začátky, které bylo vyhlášeno v rámci projektu Pojďme si povídat… pěkně od začátku.