Domčova canisterapie

Jak již tu někteří vědí,tak můj syn je „jiný“!Přestože se narodil jako zdravé dítě,tak ve třech letech dostal diagnozu ADHD a mě popřáli pevné nervy. V 6 letech mimo jiné další diagnozy dostal k ADHD i atypický autismus…

Nebylo to s ním leckdy jednoduché a přestože nyní v jeho 8 letech jsme již trošku jinde jako ve 3 letech, tak problémy byly, jsou a budou.

Nikdy nebude docela stejný jako jeho vrstevníci, kteří ho neberou jako rovnoceného kamaráda. Má jiné zájmy než oni a nerozumí si spolu. Kolektivní sporty nebo kroužky nejsou nic pro nás, neumí se přizpůsobit a chápat pravidla. Přesto chce být naopak mezi dětmi ten nejlepší, chce se jim vyrovnat, což prostě nejde a nastávají problémy. Takže možnosti sportu a kroužků jsou pro nás tabu. Nemůže jezdit ani na tábory, protože potřebuje celodenní dohled a pomoc v různých věcech dospělé osoby a to mi nikdo nezajistí.

A tak co s ním?

No, pátrala jsem po možnostech hipoterapie. Bohužel, co jsem objevila nám nevyhovovalo časově, nebo vázla komunikace z jejich strany.

Nakonec mi pomohla náhoda, seznámení s maminkou, co bydlí nedaleko a má dvojčátka ADHD. Od ní jsem se dozvěděla o možnosti canisterapie u jednoho sdružení pro postižené, dokonce pro tyto děti pořádají i letní tábor a příměstské tábory a tak bylo rozhodnuto.

Dominik začal chodit na canisterapii. První dny byly pro pejsky asi hodně náročné, teprve se s Domčem poznávali a v té době se musela vysadit medikace, a tak ADHD propuklo naplno. Přesto to přináší své ovoce, Domča se na pejsky moc těší a paní ho moc chválí. Máme individuální hodiny, takže mají na sebe více času a vznikl mezi nimi lepší kontakt.

U nás nejde jen o klasické polohování, ale o celkový rozvoj a terapii. Domča například pejsky češe, hladí, za odměnu jim dává granulky, válí spolu sudy nebo i počítají. Pokaždé je jiný počet pejsků a učí se i pamatovat jejich jména. Zařazené mají i polohování. Začínali na 5 minutách a nyní zvládnou i 15.

Myslím, že canisterapie je velice prospěšná pro různě postižené a existuje hodně možností, jak jim tito pejsci pomáhají. Já jsem velice spokojená, Dominik také, což je to nejdůležitější. Příští rok máme v plánu ho zkusit poslat s nimi i na tábor. Paní mi ho nabízela již letos, ale vše chce svůj čas a tak pěkně pomaloučku. Napřed bych chtěla vyzkoušet příměstský tábor a teprve pak ho pošlu na delší pobyt.

Všem kdo mají nějaký zdravotní problém canisterapii doporučuji.