Šikana 2

Šikana většinou nezanechává fyzické stopy na těle, ale hluboké stopy v duši dítěte. Většina pedagogů je při setkáni s šikanou bezradná, chybí jim teoretické i praktické vyškolení, a i když se snaží šikanu řešit, dopouští se spousty omylů. Šikanování není jenom otázkou dvou lidí – agresora a oběti, ale celého kolektivu. Je to důsledek špatných vztahů mezi žáky…
Všude se najdou slabší jedinci at už fyzicky, nebo mentálně. Oběti šikany jsou i žáci, kteří jsou něčím odlišní od ostatních- barvou kůže, „šprti“, používáním zdravotních pomůcek, žáci slabší v učení,…….

Agresor(nebo agresoři) vystupují proti oběti jako král, polobůh, nadčlověk, naproti tomu,obět je pro agresory poddaný,zmetek,….

Šikana je obecně rozdělena na dva druhy – POČÁTEČNÍ a POKROČILOU

POČÁTEČNÍ je méně „nápadná“ ale prožil si ji částečně asi skoro každý. Oběti agresor nebo spolužáci nadávají, dělají ji naschvály, schovávají osobní věci, pomlouvají ji, mají radost z neúspěchu oběti.

POKROČILÁ šikana je velice vážný projev a zabývají se jí orgány činné v trestním řízení.

AGRESOŘI jsou neuvěřitelně vynalézaví ve formách týrání oběti:
– ničení osobních věcí oběti
– pití moče
– onanie před spolužáky
– bodání a řezání nožem
– okrádání oběti
– fyzické a psychické ponižování oběti před spolužáky
…….a spousta dalších

Nikdo z nás rodičů nemá jistotu, že se jeho dítě nesetká s šikanou aT už ve formě počáteční nebo pokročilé. Pro šikanování dítěte stačí, pro nás dospělé, banální důvod. OběT často bere šikanu jako „normální“, bojí se svěřit rodičům nebo učitelům, má strach z pomsty. Existuje ale řada projevů, podle kterých rodiče mají možnost poznat, že s dítětem není vše v pořádku. Čím více se těchto projevu obětí, tím je šikana pravděpodobnější.

ČASTÉ PROJEVY chování šikanovaných dětí:
– poruchy spánku,noční děsy
– výrazné zhoršení prospěchu
– časté a i neomluvené absence ve škole
– nerado mluví co se dělo ve škole
– změna nálady k horšímu-deprese
– straněni se mimoškolního kolektivu
– absence návštěv spolužáku
– skrývá zranění a nedokáže vysvětlit jak k nim přišlo
– vyhrožování sebevraždou nebo pokus o ni

Výhra rodičů je v okamžiku, kdy se jim dítě svěří se svými problémy. Ale není pravidlem že to musí být vždy rodiče, na koho se dítě obrátí. Může to být i starší kamarád, příbuzný, blíbený soused. V tomhle momentu záleží na tom, jak rodina mezi sebou komunikovala dříve a jestli mají rodiče plnou důvěru dítěte. Pokud ne,tak bude hledat pomoc u svého širšího okolí.
Každý, komu se dítě svěří že je šikanováno,nebo jeho spolužák, by měl okamžitě zareagovat a situaci řešit a nezlehčovat.

– s dítětem si v klidu pohovořit, ujistit ho že pro vás jsou jeho problémy důležité a zjistit pokud možno co nejvíc podrobností o šikanování
– situaci prodiskutovat s vedením školy a informovat se o možnostech školy v nápravě a řešení šikany, jak jsou schopni uchránit obět před případnou pomstou.

Pokud rodiče nejsou spokojení s řešením školy, mají možnost podat stížnost a žádost o prošetření u kompetentních orgánů (Školský úřad, Ministerstvo školství, Českou školní inspekci, Policii)
– při projevu šikany závažného charakteru lze podat trestní oznámení na policii, a to i na agresora, zřizovatele školy, nebo i na školu samotnou,pokud nejsou tyto instituce ochotné vzniklou situaci řešit.
– vyhledat schopného odborníka specializovaného na tuto problematiku, nebo zavolat na některou linku důvěry
– dokud šikana nebude vyřešena, mělo by dítě mít zajištěný doprovod dospělé osoby při cestě do školy a ze školy