Přáníčko – hvězdička z čajových sáčků I.

Je to již nějaká doba, co mi má čajomilná kamarádka dala nádherné přáníčko. Byla na něm hvězdička poskládaná jen z čajových sáčků. Nadchlo mě to a začala jsem se o výrobu přáníčka zajímat. Zjistila jsem, že hvězdičky z čajových sáčků jsou poměrně rozšířené a že existují desítky, ne-li stovky, možností, jak si nějakou hvězdičku poskládat.

I přesto, že je vše relativně prosté (využití zbytků, jednoduché opakující se postupy skládání), jsem z čajových hvězdiček neustále nadšená. Fascinuje mě ta variabilita, a to i v rámci jednoho postupu. Stačí čajový sáček pootočit a již máte jiný cíp hvězdičky. Pokaždé na vás může vykouknout jiný motiv, pokaždé může být výsledek příjemným překvapením.

A také – hvězdička z čajových sáčků nádherně voní! Takže vlastně vyrobíte i voňavé přáníčko, a to „jen tak mimochodem“, aniž byste se museli snažit. 🙂

Dnes bych vám ráda ukázala jeden z řady postupů, jak si takovou hvězdičku můžete vyrobit. Je to jeden z nejjednodušších postupů. (V některém z příštích článků vám nabídnu ještě jiný způsob skládání, o malinko složitější, ale jen co se počtu kroků skládání týče.)

Časová náročnost: 10 – 15 min

Náročnost tvoření: střední

Cenová náročnost: nízká (téměř nulová, využíváte zbytky)

Potřebujete:

– 8 papírových čajových sáčků, buď stejných, nebo aby alespoň každé 2 sáčky byly stejné

– nůžky

– pravítko (s ryskou)

– tužku

– kousek tvrdého papíru (stačí zbytek krabice, např. od léků, kakaa, …)

– lepidlo

– tvrdý papír na přáníčko (bílý či barevný)

Postup:

Je dobré nejprve si vyrobit šablonu z kousku tvrdého papíru. Příprava čajových sáčků na výrobu hvězdičky pak půjde rychleji. Pomocí pravítka a tužky si vyrobíte čtverec o rozměrech 4,5 x 4,5 cm. Záleží samozřejmě na velikosti vašich čajových sáčků, ale u většiny sáčků využijete šablonu právě této velikosti.

Sáčky rozložte, pokud to jde. Některé jsou na okrajích jen lehce slepeny a sáček jde rozdělat velmi snadno, u jiných sáčků bude nutné okraje odstřihnout. Na čelní stranu sáčku přiložte šablonu a vystřihněte čtverec. Zopakujte u ostatních sáčků. Máte základ pro výrobu hvězdičky (viz fotka č. 2).

Vezměte jeden čtverec, přehněte ho podél úhlopříčky (viz fotka č. 3) a poté znovu rozevřete. Vznikla vám pomocná linka, ke které budete skládat.

Nyní přiložte oba rohy ke středové lince, a to tak, jak vidíte na fotkách č. 4 a 5. Jeden cíp hvězdičky je hotov. Vyrobte zbývajících 7 cípů.

Teď už stačí jen jednotlivé cípy slepit k sobě. Přikládejte na sebe vždy širší část cípu, jak je zachyceno v pravém dolním rohu fotky č. 6.

Hotovou hvězdičku přilepte na papír. Přáníčko může zůstat tak, jak je, nebo jej můžete podle libosti dozdobit.

Tipy na závěr:

Při výrobě hvězdičky můžete kombinovat nejrůznější druhy čajových sáčků. Budou vznikat originální vícebarevné hvězdičky.

Z jednoho čajového sáčku můžete získat 2-3 čtverce na výrobu hvězdičky. Ovšem zadní strany sáčků bývají popsány, pro výrobu hvězdičky je tudíž vhodnější použít přední stranu sáčku, na které je pestrý obrázek.

Nemáte-li čajové sáčky, můžete využít i pravidelný balící papír, ideálně takový, kde jsou jednotlivé obrázky rozděleny do čtverců. Velikost šablony pak samozřejmě přizpůsobte velikosti motivů na vašem balícím papíru.

Jedná se o článek z VD adventního kalendáře.
Předchozí článek: Vrstvená (duhová) svíčka.
Následující článek: Předvánoční mytí oken (tak trošku jinak).