ZOO Olomouc

Kam vás zvu tentokrát? Na Moravu, do hanácké metropole, do Olomouce. Ani ne do centra, ale na předměstí, kterému se říká Svatý kopeček…podle tamní baziliky Navštívení Panny Marie. Kousek od této nádherné křesťanské stavby je také krásná ZOO.

Je tedy ve výšce 380 m nad mořem, otevřena byla v roce 1956 a její rozloha je 42,5 ha.  ZOO je umístěna uprostřed lesů, takže je zde spousta zeleně, která nabízí krásnou procházku jak zpevněným asfaltovým, tak přírodním terénem. Z vlastní zkušenosti vím, že je dobře zpřístupněná i vozíčkářům! S babičkou jsem zahradou několikrát projela.

A kdo že tam přebývá?

V obřích voliérách, které mají průměr 45 a 30 m, je několik druhů ptactva. Můžete zde vidět čápa, kondora, kormorána, supa, zoborožce, motáka, perličky, racky, volavky…

Dále bych chtěla vyzdvihnout akvária. Je tady několik malých, klasických akvárií, kde uvidíte spoustu barevných rybiček, dokonce i zlaté! Nekecám! V určitém pohledu byly rybky černé, téměř neviditelné, a když se pohnuly, tak byly celé zlaté. Bohužel si jméno už nepamatuji, ale hned jsme měli všichni tři přání. A pak je tady velké akvárium, které má objem 42 000 litrů a v něm jsou mořští živočichové – hlavně žraloci. Naposledy jsme měli to štěstí, že jsme viděli i čištění jejich bydlení. Bylo to zajímavé, hlavně když tam hodili to čistidlo a žraloci se na to vrhli, opravdoví predátoři…

Teď už jen jmenovitě, abych nalákala…

Pavilon opic – od těch nejmenších a nejhravějších až po opravdové macky.

Pavilon šelem – lvi, levharti, gepardi, jaguáři…

Pavilon netopýrů – volně létající netopýři v pavilonu, k tomu tma (tlumené světlo), občas kolem vás proběhne klokánek, svůj prostor má i fenek… Při vstupu strach nahánějící, ale není se čeho bát, netopýři si vás ani nevšimnou.

Dále lamy, vlci, kočky, pštrosi, žirafy, nosáli, jeleni, surikaty, kozy kamerunské s výběhem pro děti (i dospělé). Je zde i stezka pro odvážné – průchod územím makaků.

A zajímavostí je i „Lanáček“. Průlezková, lanová cesta, která udělá radost všem. Spousta houpaček, dřevěných soch zvířat, se kterými se všichni fotí, nechybí ani stánky s dobrotami a tekutinami, komentované krmení zvířat, autovláček…

Za zmínku určitě stojí i dostupnost a skvělá čistota WC.

Ale proč jezdí do Olomouce naše rodinka tak ráda? Protože tady chovají psouny. Jsou to nádherná zvířátka, podobná právě surikatám a syslům. Jsou to naši miláčci, které chováme i doma a tak čas od času jedeme navštívit „divokou rodinu“ naší Lilinky. A právě tady mají společný domov s klokany a průchozí výběh, takže jsou téměř u nohou návštěvníků.

Tak přijeďte se podívat a uvidíte, co máme my doma 🙂

Tento příspěvek byl zařazen do soutěže Poraďte, kam na výlet a vyhrajte, do které se můžete zapojit i vy. Stačí do 31. 8. 2012 včetně poslat svůj tip na suodal@vasedeti.cz a tím se zařadíte do soutěže o zajímavé ceny.