Žďár nad Sázavou

Jelikož jsme celou zimu proseděli víceméně doma, rozhodli jsme se, že jakmile bude trochu teplejší počasí , začneme jezdit na výlety do přírody. Nejlépe tam, kde jsme ještě nikdy nebyli, abychom trochu poznali krásy Česka. Náš první tip padl na Vysočinu, protože jsem zamilovaná do tamních lesů. Ve Ždáru jsem sice byla, ale pouze ve městě a tak jsme naplánovali dvoudenní výlet po okolí. Cestovali jsme vlakem, který má např. z Brna dobré spojení a jezdí často. Nejdříve jsme se vypravili pěknou procházkou na Zelenou horu ke kostelu sv. Jana Nepomuckého architekta Jana Blažeje Santini.

Musím se přiznat, že zdálky působí opravdu impozantně a je na něj krásný pohled, ale zblízka, když jsme si jej obcházeli, mě zklamal. Působil dosti neudržovaným dojmem, a protože se jedná o památku UNESCO, čekala bych více péče. Dovnitř jsme se bohužel nepodívali, protože jsme dorazili po otvírací době, která je do 17 hodin. Ze Zelené hory je však krásný výhled a tak jsme byli spokojeni.

Večer jsme se posilnili v krásné restauraci, kde sice chyběl dětský koutek, ale zato měli úžasné akvárium, ze kterého byla Sofi celá pryč a my se mohli v klidu najíst.

Druhý den jsme se vydali Santiniho naučnou stezkou, která se skládá ze dvou okruhů. My jsme se vydali okruhem B nádhernou krajinou. Cesta vedla kolem rybníka Konvent, přes evropsky významnou lokalitu Louky u Černého lesa a nabízí pěkný výhled na protilehlý zámek, bývalý klášter. Cesta je pohodlná, dlouhá necelé 3 km s informačními zastaveními a je vhodná i pro kočárky.

I přes studenější počasí jsme si výlet užili a rádi na něj vzpomínáme. Sofi byla hodná, všechno z výšky z nosítka sledovala, tak se jí to taky asi zamlouvalo.

Článek byl zařazen do soutěže Podělte se o tipy na výlety a vyhrajte, ve které můžete vyhrát za tip na výlet i vy. Výherci si budou vybírat knihy z edice Neznámé Čechy, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Těšíme se na všechny vaše soutěžní příspěvky a přejeme šťastnou cestu a spoustu skvělých prázdninových zážitků vám i vašim dětem.