Zámecký zvěřinec Častolovice

Děti milují zvířátka a tak naše cesty často vedou právě za nimi. Máme rádi hlavně menší zoo, kde je možnost kontaktu se zvířátky. Hodně nás tedy potěšilo, že i během naší týdenní dovolené v Orlických horách se nám poštěstí jednu takovou minizoo navštívit. Nachází se v Častolovicích, v zámeckém parku.

Zámek Častolovice se nachází v Královéhradeckém kraji, cca 30 km za Hradcem Králové směrem na Rychnov nad Kněžnou. V jeho zahradách pak můžeme zahlédnout nejen krásné květiny, rybník, posezení, ale také Zámecký zvěřinec. Paní majitelka totiž prý má velmi ráda také zvířátka.

Jedná se vlastně o takovou malou zoo, kde se děti se zvířátky seznámí zblízka, mohou si je pohladit. Po zaplacení vstupného, které činí 30 Kč /dospělí a 15 Kč/děti můžete směle vstoupit. U pokladny je možné si zakoupit sáček krmení za 20 Kč. Denní přísun krmení je omezený, tudíž i když jde více dětí, lze si zakoupit jeden, maximálně dva sáčky. Zvířátka lze krmit pouze těmito granulemi. Zároveň ale návštěvníci mohou donést suché pečivo a odložit jej na místo k tomu určené.

K vidění jsou zde prasátka, ovce, kozy zakrslé i domácí, lamy, pštrosi, poníci, oslíci, papoušci, morčátka, králíčci a další. Většinu zvířátek si můžete pohladit a některé i nakrmit. Jsou na kontakt s návštěvníky natolik zvyklé, že se sami přiblíží k ohradě hned jak vidí, že k nim někdo míří. Lamy mladšímu synovi dokonce „šeptali“ cosi do ouška.

Doporučuji ale nechat si nějaké krmení i na chvíli, kdy opustíte zvěřinec. Krmit totiž lze také kapry v rybníku. A cestou k němu potkáte také divoké prase, jeleny, laně.

Zámecký zvěřinec je přístupný po celý rok. V zimě ale nepotkáte všechna zvířátka. Zámek je oproti tomu otevřen pouze od 29. dubna do 9. října. Na pokladně si lze zakoupit také pohledy ze zámku či ze zvěřince.

Posilnit se můžete ve zdejší kavárně, kde mají vynikající zákusky, zmrzlinu, párek v rohlíku, chlebíčky, pití a jiné drobné občerstvení.

My jsme si návštěvu zde moc užili, děti ani nechtěli odjet. Pokud máte stejně jako my rádi zvířátka a minizoo zvlášť, určitě se do Častolovic podívejte.

***

Článek byl zařazen do soutěže Podělte se o tipy na výlety a vyhrajte. Výherci si budou vybírat knihy z edice Neznámé Čechy nakladatelství Mladá fronta.