Slezská Harta

Slezská Harta je vodní nádrž, přehrada, která je nejmladší v celé České republice. Najdeme ji v Moravskoslezském kraji, 14 km od okresního města Bruntál.

Jako jediná o sobě může říct, že je dílem, úspěšným dílem, 2 režimů. Začala se stavět v roce 1987 a dokončena byla za celých 10 let, v roce 1997. Napouštění nádrže začalo v roce 1996 a mělo být pozvolné a trvat nějaký rok, ale díky ničivým povodním v roce 1997 byla naplněna prakticky okamžitě.

Její rozloha je necelých 9 ha, přičemž délka je 13 km. Zatopila 5 vesnic částečně a jednu zcela. Obec Karlovec zmizela z map nadobro. V obcích Leskovec, Roudno, Nová Pláň, Razová a Dlouhá Stráň najdete spoustu možností, jak strávit volný čas. Spousta možností ubytování, jak v celých domech, tak penzionech, ale také v dřevěných chatkách a chatičkách s malinkým kuchyňským vybavením, jako je vařič, pár kousků nádobí a lednička. Ale co víc vlastně člověk potřebuje, když jede do přírody?

A co na Hartě dělat?

Mimo pohodičku, koupání, slunění se na dece na březích, můžete objevit kouzlo jachtingu. S instruktorem můžete vyrazit na pár hodin nebo klidně i na celý víkend brázdit vodu a naučit se ovládat plně vybavenou jachtu. Každoročně se zde pořádají různé soutěže – jachtařské závody, Novopláňská regata (plachetnice), Vodnický splav (soutěží samí vodníci) i den otevřených dveří na jaře. Pokud máte rybářský průkaz, tak můžete lovit a chytat a na udici pak můžete najít kapra, parmu, lína, amura, karase, štiku, candáta, okouna, sumce a také pstruha. Večer rozdělat oheň a večeře bude lepší, než v kdejakém hotelu 🙂 Pokud si vezmete s sebou kolo, tak uděláte nejlíp, protože si celou nádrž můžete projet dokola po různě obtížných cyklostezkách, se stálým výhledem na hladinu a po cestě nechybí ani různá občerstvovací zařízení. Okukovat můžete i malou vodní elektrárnu.

Na co všechno se tedy využívá Slezská Harta? Výroba energie, rekreace, chov ryb, zdroj pitné vody pro Ostravsko a v neposlední řadě velmi důležitou funkcí je protipovodňová ochrana.

A ještě malá perlička – natáčela se zde část filmu Johanka z Arku (s M. Jovovich) a pohled z vrchu prý připomíná čínského draka.

Koukněte na fotky a posuďte sami… *

Tento příspěvek byl zařazen do soutěže Poraďte, kam na výlet a vyhrajte, do které se můžete zapojit i vy. Stačí do 31. 8. 2012 včetně poslat svůj tip na suodal@vasedeti.cz a tím se zařadíte do soutěže o zajímavé ceny.