Permonium v Oslavanech

A co že to vlastně je? Kdo sleduje naše výlety, tak určitě ví, o co se jedná a kdo netuší, tak tomu Permonium představím. My sem jezdíme s Dominikem každý rok se pobavit a asi se park těší větší a větší oblibě, protože letos zde bylo docela dost lidí.

Možná někdo bude vědět, že se před lety v Rosicko-Oslavanském revíru těžilo uhlí a tento revír byl jako první, kde došlo k ukončení těžby. Většinu dolů zasypali hlušinou a nebo zatopili vodou, definitivně jej uzavřeli v roce 1986. Z celého revíru zůstali jen tři těžní věže a posléze byla věž Kukla zrekonstruována a zpřístupněna jako Ráj permoníků a to bylo v roce 2012.

A co tu všechno najdeme? Velkou předností těžní věže je panoramatický výtah, já bych tedy raději vyšlapala schody po svých, ale Domča se rád vozil výtahem. Z otevřené terasy lze sjet velkou lanovkou do otevřeného prostoru, ale mají zde i Škrtí lanovku pro děti, ale já raději mlčela a doufala, že si jí nevšimne. Letos mi to ještě prošlo, asi že s námi byla kamarádka se synem, a tak neměl tolik času se koukat nahoru.

Zde si přijde na své snad každý, můžete si zahrát interaktivní hru Magic permon, na své si přijdou nejen rodiny s dětmi, ale třeba i soutěživé týmy nebo i někdo jako my. My tedy jen procházeli a nehráli žádnou z her.

Hned na začátku na nás čekalo důlní jezero, kde se dalo stříkat vodou, lovili jsme potopeného horníka a hlavně vysvětlovali dětem, že dnes fakt do vody ne! Hned vedle jezírka nás čeká sopka propojená s lanovým centrem, od sopky se děti několikrát sklouzly na skluzavce, protože jednou přece nestačí. Cestou dále bludištěm jsem prošli pralesem a dále jsme narazili na starou hornickou dílnu a starým výtahem se sfáralo do podzemí.

 

Až jsme vyfárali a prošli další labyrint, ve kerém jsme narazili na Permoníkov – místo všech permoníků s vyhlídkou. A protože samozřejmě by to nebyl Dominik, aby si to nechtěl prolézt, a tak jsem musela za ním. Prolézali jsme otvorami patro po patře, až jsme se dostali nahoru na vyhlídku a proč by se mělo zase slézt dolů, pěkně polezeme tunelem. No nevím, mít o pár kilo víc, tak jim ucpu průlez.

Pak jsme si vyjeli na těžní věž, kde je krásný pohled do okolí a několik figurín. V přízemí je kavárna a venku najdete i rychlé občerstvení. My tedy na oběd odjeli do nedaleké Zastávky u Brna. V kavárně se neplatí, vše se vám nahrává na čipové hodinky, který každý dostane u vstupu.

Dospělí zaplatí vstupné 180 Kč a děti od 3 do 10 let 140 Kč, rodinné vstupné je za 550 Kč.

Určitě tento výlet každému doporučuji, a kdyby to nestačilo, je zde ještě zámek a na něm i hasičské muzeum, tam se chystáme příště.

 

Článek byl zařazen do soutěže Podělte se o tipy na výlety a vyhrajte, ve které můžete vyhrát za tip na výlet i vy. Výherci si budou vybírat knihy z edice Neznámé Čechy, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Těšíme se na všechny vaše soutěžní příspěvky a přejeme šťastnou cestu a spoustu skvělých prázdninových zážitků vám i vašim dětem.