Životní kolotoč

My lidé se stále točíme v kruhu. Nějakým způsobem jsme si kdysi ten kruh vybrali nebo nám ho rodiče či jiní vychovatelé nalainovali a my ho přijali. Někteří z nás mají kruh růžový, jiní modrý nebo zelený, ale spousta z nás má kruh bud černý nebo hnědý, nešťastný, smutný nebo fádní. Nabízí se otázka: lze z toho kruhu vystoupit? Popřípadě lze přestoupit do jiného kruhu, který by se nám více zamlouvat?Odpověď zní ANO, samozřejmě. A není to tak složité, jen je to obvykle poněkud zdlouhavé. Z toho důvodu je základním předpokladem pro úspěch veliká intenzivita nespokojenosti. Lidé dokáží zázraky, ale musí se rozhodnout a vložit do svého počínání dostatek energie.

Pokud jsme se zdravě naštvali a řekli jsme si „a dost, takhle už ne“, můžeme se zastavit a podívat se na svůj kruh. Jak je možné, že se nám dějí stále ty samé věci dokolečka, sice obměněné, ale v podstatě stejné – stejné vztahy, stejné pracovní neúspěchy, překážky, stejné zážitky, at jsme kdekoliv? Je to způsobeno tzv. zákonem přitažlivosti – to, na co myslíme, čemu věnujeme velkou pozornost (ať už pozivitní nebo negativní), to si přitahujeme. Pokud nesnášíme pozdní příchody, najdeme si partnera, který neumí chodit včas a ani my ho to nedokážeme naučit. V okamžiku, kdy nad tím mávneme rukou nebo se tomu zasmějeme a přestaneme se tím zabývat, přestane se to tak často opakovat. Čím jsme netrpělivější, tím se věci zpomalují. Funguje to ale i u pozivitních věcí. Všichni známe nakažlivost smíchu, není to nádherné?

Nejlepším způsobem jak vystoupit z nepříjemného kruhu je začít se radovat ze života. Není to tak složité, jak se na první pohled zdá. Stačí se rozhodnout a najít si několik způsobů, které nám zlepší náladu a ty poctivě použít v nedobré náladě, i když na ně nemáme náladu. Časem si na to zvykneme, bude přibývat dobrých nálad, ubývat těch špatných a tím i špatných zkušenností. Naučíme se zasmát malicherním nepříjemnostem, což je velmi osvobozující.
Některé zaručené prostředky

Možná vás zrovna nenapadá, co by vám mohlo zlepšit náladu. Zde je tedy několik typů, každý nechť si vybere, co je mu blízké, popř. dopíše do komentářů své tipy.

Začít si zpívat – sama jsem si vyzkoušela, když jsem byla vzteklá, že mi zpěv zlepšil náladu, vůbec se mi nechtělo začít, chtělo se mi vztekat se, ale začala jsem a náhle jsem se cítila skvěle.

Vybavit si (své) dítě, jak se hlasitě směje.

Pustit si oblíbenou hudbu.

Zatancovat si – třeba při nenáviděném úklidu, udělat si z něj taneční sestavu.

Vzpomenout si na milostné hrátky, popř. začít si je plánovat.

Zavolat kamarádovi a požádat ho o vtip.

Vyhrát ve sportce – aha, to většina z nás neumí na povel, ale můžeme si to představit, že jsme vyhráli.

Další inspiraci naleznete na webu autorky – www.o-beaute.net.