Přečetli jsme za vás…

Evropská unie vydala novou bezpečnostní směrnici regulující „nebezpečné“ hračky pro děti a zásady jejich používání.
Některé evropské země zavádějí hranolkovou daň – dočkáme se jí i v České republice?

Evropská unie vydala nové bezpečnostní nařízení, podle kterého děti do osmi let nesmí bez dozoru dospělé osoby nafukovat balónky, nesmí foukat do frkaček – mohly by je prý náhodou vdechnout.
Podle stejné směrnice si děti nebudou smět samy hrát s magnetickým rybařením.
Tato směrnice reguluje i fakt, jak hlasité mohou dětské hračky být, a to včetně těch hudebních.
Plyšové hračky pro děti do tří let musejí být napříště „plně omyvatelné“ – tzn. pratelné.
Podle sociologa z Kentské univerzity tato směrnice omezí schopnost dětí objevovat a učit se pomocí her. Zakazuje či omezuje používání takových hraček, se kterými si děti bez problémů hrály po desetiletí.

Celý článek Novinek.cz naleznete zde.

Dánsko počátkem října zavedlo „tukovou daň“. Chce tím dosáhnout zlepšení stravovacích návyků obyvatelstva a prodloužení střední délky života Dánů o tři roky.
Obdobně v Maďarsku platí již měsíc a půl tzv. „hranolková daň“ a obdobné daně se chystají také v jiných zemích – ve Finsku či Velké Británii..

Více naleznete v tomto článku na Novinky.cz.

Zavedení podobné daně v České republice se zatím nechystá. Jedním z důvodů může být i fakt, že od příštího roku nebudou potraviny ve snížené sazbě daně, další zvyšování by se jeví jako zbytečné.

Tématu v kontextu České republiky (a Evropské unie) se věnoval v neděli 16.10.2011 i pořad Otázky Václava Moravce. Záznam naleznete na stránkách České televize, čas záznamu cca ve 35:50 h.