To nejlepší z ryb nejen na štědrovečerním talíři

Ačkoliv ryba u nás stále není běžnou součástí jídelníčku, její konzumace se tradičně zvyšuje v období Vánoc. Zatímco prodejci kaprů plesají, nutriční terapeuti jsou v hodnocení štědrovečerní lahůdky zdrženliví. Rybí tuk českého kapra totiž v porovnání s tukem mořských ryb zaostává.

Blahodárný vliv rybího tuku na zdraví znali už naši předkové – je nezbytně nutný pro správnou funkci organismu a pomáhá s podporou usazování vápníku v kostech. „Jednou z  hlavních předností rybího tuku je obsah esenciálních mastných kyselin omega-3, které podporují aktivitu a funkčnost buněk a pozitivně působí na mozek a kardiovaskulární systém,“ vysvětluje nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová a dodává: „Sladkovodní ryby jsou v našem jídelníčku vhodné, ale neobsahují tak velké množství těchto důležitých látek – proto bychom měli vybírat spíše tučné mořské ryby, nebo doplnit příjem užíváním kvalitních doplňků stravy.“

Jedním z nejoblíbenějších doplňků je v současnosti norský Omega Marine Forte+. Obsahuje vysokou koncentraci omega-3 mastných kyselin ve vyvážené kombinaci s kyselinami skupiny omega-6, omega-7 a omega-9. Jeho vzájemné poměry odráží nejnovější poznatky vycházející z výzkumů, které ukázaly, že právě omega-3 mastné kyseliny z lososa dokáže tělo využít lépe než jiné srovnatelné rybí tuky.

Více na www.naturamed.cz.