Zdravé opalování?

Nedostatek slunečních paprsků znamená pro nás nedostatek vitaminu D, pokles energie, nedostatek dobré nálady.
S nástupem slunných letních dní si vše chceme vynahradit.
Pokud to ale se sluněním přeženeme, přivodíme si zdravotní komplikace, a to nejen ty akutní (zarudnutí kůže až puchýře), ale i ty, které se projeví třeba až za několik let.

Abychom se mohli opalovat zdravě a svou pokožku přiměřeně chránit, je třeba znát svůj fototyp.

Fototypy

jsou čtyři a byly už mnohokrát popsány. Připomeňme si je alespoň ve stručnosti:

Fototyp I – velmi citlivý: tento fototyp má často rezavé vlasy a na pokožce spoustu pih. Pokožka vlastně nikdy nezhnědne, snadno se spálí. Vlastní ochrana tohoto fototypu trvá jen asi 5 -10 minut.

Fototyp II – citlivý: jedná se většinou o lidi s blond vlasy. Při slunění se snadno spálí, ale můžou i mírně zhnědnout. Vlastní ochrana pokožky trvá cca 10 – 20 minut.

Fototyp III – normální: tento fototyp má tmavě blond až světle hnědé vlasy, opaluje se dohněda. Vlastní ochrana pokožky trvá 15 – 25 minut.

Fototyp IV – odolný: tento fototyp má hnědé až černé vlasy, opaluje se bez reakcí dohněda a znědnutí pokožky vydrží dlouho. Vlastní ochrana pokožky vydrží 20 – 30 minut.

A jaké zásady by měl člověk dodržovat, aby se jeho pobyt na slunci nezměnil v noční můru?

Zpočátku se slunečním paprskům vystavujte jen krátce, dávky postupně zvyšujte. Používejte vhodné opalovací krémy s ochranným faktorem. V dobdě od 10 do 15 hodin se slunci raději vůbec nevystavujte. Nezapomeňte si chránit oči.

Zvýšená opatrnost je na místě také, pokud pobýváte na horách či v jižních zemích, ale také v případě těhotenství, pokud užíváte jakékoli léky nebo pokud jste nalíčená.

A co opalování a děti?

V případě dětí snad ani nemůžeme mluvit o opalování. Přesto děti do kontaktu se sluníčkem přicházejí, a to při pobytu venku, na výletech, při návštěvě koupališť.

Nejmenší děti – novorozenci a kojenci – by s přímým slunečním zářením neměly vůbec přijít do kontaktu. Je třeba připomenout, že ani ve stínu bychom neměli zapomenout dítě před slunečními paprsky a UV zářením chránit.

U starších dětí dodržujeme podobné zásady, jaké jsou uvedené výše.

Pokožku ošetříme vhodným přípravkem na opalování – na trhu je řada přípravků přímo pro děti.

Často jsou při aplikaci nějak barevné (pro lepší kontrolu, zda je krém aplikován skutečně všude, kde je to třeba), vybírat můžeme i ze způsobu aplikace – s rozstřikovačem, v lahvičce jako mléko, krémy. Dětské opalovací prostředky jsou často odolné vůči pocení, otěru, zachovávají jistou ochranu i při koupání.

Jaké jsou vaše tipy pro zdravé slunění?

Zpracováno podle stránek Zdravé opalování.