Vybíráme školní aktovku

Škola je už na dohled a zejména prvňáčci se těší na svůj den, kdy poprvé usednou do školních lavic. K nezbytnému vybavení patří samozřejmě i školní aktovka. Nebo raději batoh?

Pro ty nejmenší školáky mnoho rodičů upřednostňuje aktovku, protože jsou přece jen asi přehlednější. Batohy si pak vybírají zvláště starší děti.

Vybrat ale správnou aktovku může být docela složité a teď není myšleno jen, to, že se dítě nedokáže například rozhodnout mezi motivem dinosaura nebo autem. Zkrátka – školní aktovka by měla splňovat mnoho zásadních kritérií, aby byla pro dítě pohodlná i bezpečná.

Pojďme si tedy nějaké zásady shrnout.

Bezpečí na prvním místě

Na trhu se můžeme, bohužel, setkat i s nekvalitními aktovkami. Označení „školní“ patří ale pouze těm, které mají certifikát a splňují tak normu ČSN 79 6506.

Hmotnost

Zvláště pro ty nejmenší školáky velmi důležitý ukazatel. Dítě bude v aktovce nosit učebnice, sešity, penál a další věci a to vše dohromady pak nějaké to kilo dá. Proto je vhodné, aby školní aktovka vážila co nejméně. A dokonce na hmotnost školní aktovky ukazuje i výše citovaná norma, která doporučuje:

Školní aktovky pro nejmenší se vyrábějí nejčastěji s jednou kapsou, ve které může být více přihrádek – prvňáčci tak mají i přehled o svých věcech.

Parametry školní aktovky


Aby bylo vidět

Bezpečnost dítěte u školní aktovky je velice důležitá. Bezpečností prvky tedy na školní aktovce měly být a při výběru školní aktovky bychom na ně měli myslet. Reflexní prvky by měly být jak v přední části, tak i na bocích. Dítě s reflexními prvky bude vidět za deště, sněžení, v šeru. Když bude přecházet přes silnici, tak právě boční reflexní prvky řidič uvidí.

Obsluha školní aktovky

Ve videu se můžete podívat na praktické ukázky při výběru školní aktovky z pohledu fyzioterapeuta

Design a motivy

Tak tohle už je rozhodně věc, která by měla asi zůstat na dítěti. Líbí-li se mu školní aktovka s motivem dinosaura, proč ne. Výběr z této stránky je dnes bohatý. Je ale nutné myslet na to, že školní aktovku nevybíráme očima! Motiv by měl být jen součástí komplexního výběru školního aktovky. Jaký obrázek ale dítě bude na školní aktovce je už skutečně jen jeho věc – on s ní bude denně chodit venku a měla by se mu nepochybně líbit.

Shlédněte testy školních aktovek a batohů!

Deník IDnes a časopis DTest před několika lety testovaly školní aktovky a batohy – jedná se celkem o tři videa, které připravil pořad Černé ovce – shlédnout můžete tady.


Už mají vaši školáci vybranou aktovku?