Pupečníková krev

Ještě než jsem otěhotněla, byla jsem rozhodnutá darovat pupečníkovou krev – zaujala mě kampaň s fotografiemi Kryštofa – 7měsíců – v záchranářské vestě…V té době jsem věděla jen to, že to není bolestivé ani pro mě, ani pro miminko. Teď už toho vím víc a ráda bych se o získané vědomosti s vámi podělila – a pokud třeba jen jedna z čitatelek tohoto článku o darování zauvažuje, splnil svůj účel…

Ze všeho nejdřív chci zmínit, že pupečníkovou krev si můžete nechat odebrat a zmrazit do budoucna pro vaše děťátko. Tento odběr a uchování se ale hradí. Provádí to u nás několik firem, ale ne všechny porodnice mají smlouvu se všemi, takže je lepší se zeptat ve „vaší“ porodnici. Je také potřeba si dopředu zajistit odběrový set, protože ne vždy mají porodnice jejich zásobu.

Teď k možnosti darování – tím se u nás zabývá Banka pupečníkové krve ČR. Většina porodnic, které odběry provádějí, mívá zásobu odběrových setů, takže by neměl být problém rozhodnout se na poslední chvíli, ale určitě je lepší se domluvit v poradně přímo v porodnici. Dárcovství je anonymní.

Jak se provádí odběr?
Po porodu a přestřižení pupečníku, ještě před odloučením placenty, se žíla v pupečníku, která až doteď miminko zásobovala krví, napíchne jehlou a odebere se krev, která by se jinak nevyužila. Vaše děťátko je zpravidla mezitím vyšetřeno pediatrem. Až po ukončení porodu se začíná rodit placenta (3. doba porodní).
– Nebolí to vás, ani dítě.
– Pupečník se může nechat dotepat, krve by v něm mělo zůstat dost. Pro vás to neznamená žádnou komplikaci, během porodu, odběr provede porodní asistentka, trvá to chviličku, asi 3-5 minut.
– Není nebezpečný pro vás ani pro dítě.

Co mám pro to udělat?
Zeptat se v porodnici, zda odběry provádějí. Pokud ano, podrobněji vám vše vysvětlí a dostanete dotazník, který musíte vyplnit – je to sice trošku složitější, ale mně pomohla lékařka. Sama se mi nabídla.
Dárkyní může být každá zdravá žena, za komplikaci se nepovažuje například alergie (vím z vlastní zkušenosti), která se podrobí všem předepsaným testům – znamená to pro rodičku vyšetření z krve, která se stejně v zájmu dítěte doporučují provést: HIV (pokud jste jej odmítla) + žloutenka B a C + syfilis.
Tyto krevní testy budete muset podstoupit opět během porodu a pak znovu půl roku po odběru. Ve stejné době vyplníte u vašeho pediatra dotazník o zdravotním stavu vašeho děťátka. Až po té bude vaše krev zařazena do banky.
Krev bude využita, pokud jí nebude málo (to se může stát v případě, že děťátko bude mít krátký pupečník), bohužel si už nepamatuji minimální množství, ale většinou je jí 70ml, odebírá se všechna zbylá krev.

Co se děje s odebranou krví?
Krev je nejprve uložena do doby, než její dárkyně úspěšně absolvuje kontrolní testy po darování. Teprve po té je k dispozici pacientům a je zařazena do registru Banky pupečníkové krve ČR, která je v kontaktu s podobnými organizacemi v zahraničí, takže může pomoci pacientovi kdekoliv na světě.

Komu tím pomůžu?
Pupečníková krev obsahuje kmenové buňky, stejně jako kostní dřeň. Její transplantace ale bývá úspěšnější, protože miminko ještě nemá plně vyvinutou imunitu, a tak se tolik „nebrání“. A navíc dárce darování nebolí, v podstatě se využívá to, co je jinak biologickým odpadem. Můžete pomoci zejména dětem nemocným leukémií (pupečníková krev obsahuje malý počet krevních buněk).
Krev může být uchována až několik desítek let.

Bohužel, já jsem pupečníkovou krev nakonec nedarovala, protože se mi příliš rychle odloučila placenta a měla jsem hodně krátký pupečník, takže by jí stejně prý nebylo dost. No nic, tak snad příště tam placenta těch 5 minutek počká… ;-)))