Otužování dětí = prevence podzimních nachlazení

S nástupem podzimu se na naše děti valí nemoci z nachlazení. Pojídání všelijakých multivitaminových preparátů je sice fajn, ale co to zkusit třeba naprosto přirozenou cestou?

Otužování je jinak řečeno trénování organismu k tomu, aby se adaptovalo na vnější podmínky prostředí. Přehřívání dětí ve formě navlékání do co nejteplejšího oblečení a držení v přehřátých místnostech je opakem prevence. Dětský organismu se stává choulostivý a pak stačí „lehké ofouknutí“ a můžeme vyrazit za lékařem.

Dítě by mělo pobývat venku i v chladném, podzimním počasí a to přiměřeně oblečené. Zapomeňte na punčocháče, šály a rukavice už od října. Tím svému dítěti nepomůžete. Naopak. Nechte ho zvykat si, otužovat. Ovšem pozor! Otužovat musíte postupně. Pokud jste až do teď dítě navlékali do kombinézy, aniž by mrzlo, pak mu nepomůžete tím, že jej najednou svléknete a necháte ho běhat v mikině. Všechno chce svůj čas, i otužování.

Ke zjištění teploty těla se neřiďte teplotou na rukou či nohou. Naopak – sáhněte dítěti za krk. Je-li teplý a suchý, pak je vše v pořádku. Naopak – je-li horký a zpocený, je evidentní, že dítě se přehřívá. Stejně tak zpocené vlasy a pot na obličeji říkají, že jsme dítě moc oblékli. V chladu by dětem měli zrůžovět tváře, to je naprosto normální a přirozené.

I v době, kdy dítě trápí rýma či drobné infekty, by nemělo zůstávat doma, v přetopených místnostech. Mělo by chodit ven, čerstvý vzduch mu udělá mnohem lépe než suchá místnost s vysokou teplotou. Toto samozřejmě neplatí při výskytu horečky, či těžších nemocech apod.

Zásady:

 

Otužování vodou

Otužování formou chladné vody je ideální formou přizpůsobení organismu na chladnější teplotu a zároveň je to skvělá forma posilování imunity přirozenou cestou. S otužováním je ale třeba začít pomalu. Nelze vzít dítě a hned na poprvé ho namočit do ledové vody. Je zde také nutná spolupráce s dítětem, které by mělo být dobře informováno.

Otužování chladnější vodou lze provádět pouze u zdravého dítěte, s jeho souhlasem a postupně!

Teplotu vody postupně snižujeme. Nejprve začínáme vlažnou vodou, po několika dnech teplotu postupně snižujeme. Protože se jedná o chladnější vodu a dítě na ní není zvyklé, je vhodnější začínat otíráním třeba žínkou. Teplota se snižuje postupně tak, že minimální je asi 20 stupňů, níže již není vhodná.

Nutná je pravidelnost. Tím, že otužování budete aplikovat jednu za měsíc, nic nevyřešíte.
Po skončení pokožku dítěte ošetřete vhodným tělovým krémem či mlékem.

V souladu s otužováním chladnou vodou musí být fyzická aktivita, pobyt na čerstvém vzduchu, větrání apod. Dítě nesmí při otužování křičet a projevovat vzdor! Vždy jednejte jen s jeho svolením!

V době nemoci dítě neotužujte, nebo celou věc konzultujte s lékařem. Po uzdravení musíte začít zase pozvolna s otužováním. Teplota vody musí být dítěti příjemná.

Otužováním se dětský organismus lépe vyrovnává s teplotními výkyvy. Organismus pak také lépe odolává vlivům působícím nachlazení, otužování podporuje výrazně imunitu.

V pořadu České televize Sama doma se hovořilo o otužování dětí, video najdete tady.


Otužujete své děti? Zkoušeli jste otužování chladnou vodou?