Menstruace je kamarádka

Víte, jak vyzrát na premenstruační syndrom bez chemie? Slyšely jste už o tom, že menstruační krev je prý dobré hnojivo nebo že vám po vypití z menstruačního kalíšku dodá energii spolehlivěji než energy drink? A že menstruace nemusí bolet?

V naší společnosti panuje mnoho vžitých mýtů. Na těchto stránkách jste se mohli dočíst o projektu Ženy ženám, který se snaží některé mýty vyvrátit skrze osm příběhů osmi žen. Jednou z nich je i Dana-Sofie Šlancarová, která učí ženy i muže o menstruaci a ženském měsíčním cyklu, vydává knihy zabývající se tímto tématem a o všem zmíněném přednáší na svých seminářích. Jedna z přednášek se konala ve středu 14. listopadu v Brně.

Cílem menstruačního večírku bylo vyvrátit některé mýty, které kolem menstruačního cyklu panují, vysvětlit vlastnosti jednotlivých fází cyklu a také umožnit přítomným ženám i mužům sdílet své zkušenosti. Večera se totiž účastnili i muži!

Ráda bych se s vámi podělila o dojmy z večírku a o pár informací, které zde zazněly.

Většina dnešních matek má podobné, ne-li stejné zážitky z puberty: menstruace pro ně byla ve větší či menší míře tabu. Jejich mámy jim řekly, kde najdou vložky, učitelé ve škole vysvětlili biologickou podstatu, ale tím to končilo. Jak tedy předat svým dcerám informace, které mnoho z nás nedostalo?

Dana-Sofie Šlancarová si myslí, že ženy by především měly pochopit samy sebe, vnímat svůj cyklus, všímat si, jak se jim během jednotlivých fází mění nálady a fyzická zdatnost. A hlavně – vycházet svému tělu vstříc a co nejvíce svému cyklu a jeho potřebám přizpůsobovat svůj denní program.

Například bolestivá menstruace – kolik dívek a žen má menstruaci spojenou se silnými bolestmi? Nejedna z těchto žen potvrzuje, že jim maminka poradila jen to, jaké léky na bolest si mohou vzít. Bolest je však signálem, že je něco špatně, že člověk někde jde za hranice svých možností. Dana-Sofie Šlancarová vysvětluje, že během menstruace je fyzická energie ženy na minimu, a proto potřebuje odpočívat. Pokud však své tělo neposlouchá, bolest je způsobem, jak ji tělo důrazně a nepřehlédnutelně „osloví“.

Ideální by proto bylo první dny odpočívat. Dana-Sofie Šlancarová zmínila dvě kamarádky, které si v prvních dnech menstruace vzájemně hlídají děti. Menstruující žena tak má čas pro sebe, na odpočinek a regeneraci sil. Může stačit i chvilka odpočinku, krátký spánek a bolest sama zmizí.

Na večírku se také diskutovalo o antikoncepci. Jak většina přítomných žen potvrdila, je celkem běžné, že dívka dostává pilulky už krátce poté, co začne menstruovat, a to z nejrůznějších důvodů – proti bolestem, aby se jí zlepšila pleť a podobně. Hormonální antikoncepce ovšem narušuje přirozené fungování těla i psychiky. Dana-Sofie Šlancarová si myslí, že ženy by neměly svým dcerám nechávat automaticky předepisovat antikoncepci, spíš by jim měly pomoci pochopit měsíční cyklus, seznámit je s tím, ve které fázi jsou fyzicky nejzdatnější a ve které zase nejtvořivější. Pak stačí plánovat si některé aktivity na dané období, respektovat své tělo a něco jako premenstruační syndrom (PMS) či bolestivá menstruace prý zmizí – jak to dokládají svým svědectvím mnohé ženy.

Menstruační večírek byl rozhodně zajímavým, neobvyklým zážitkem. Ženy i muži sdíleli své zkušenosti a názory, nálada byla uvolněná a veselá. Zaznělo mnoho informací, nad kterými se přítomné ženy mohly zamyslet a rozhodnout se, jak je využijí ve svém životě či jak je předají svým dcerám. A mluvilo se i o tom, jak lze zharmonizovat soužití s muži, ať už v soukromém či profesním životě, pokud jsou tomu partneři nebo kolegové nakloněni.

Chcete-li se i vy zúčastnit nějaké podobné akce a dozvědět se konkrétnější informace, sledujte stránky Měsíc v nás. Krom jiného se tu třeba můžete inspirovat, jak se postavit k první menstruaci své dospívající dcery.

Není-li pro vás žádný kurz momentálně dostupný, můžete začít zkoumat svůj cyklus zapisováním svých zkušeností do menstruačních hodin, což vám může pomoci váš menstruační cyklus pochopit. Pokud nevíte, jak takový menstruační kruh vyplnit, podívejte se na tento obrázek.