Hospitalizace matky (jiného rodinného příslušníka) s dítětem

Pokud dítěti poskytneme dostatek pozornosti a lásky, jakou by mu poskytla matka, není prokázáno, že by se u něj objevil tzv. hospitalismus (úzkost z hospitalizace, jinak také nazývána separační úzkost). V nemocnicích však není dostatek sester a školeného personálu, který by se staral o děti…
připsala jsem maximum klubíček – jednak kvůli motivaci do dalšího psaní, ale taky myslím, že si to zaslouží Z psychologického hlediska je časté střídání ošetřovatelek a sester pro dítě stresující. Proto již dnes mají matky nebo další rodinní příslušníci např. otec, prarodiče (vždy však jen jedna osoba) možnost být hospitalizováni se svým dítětem.

Hospitalizace dítěte s matkou je jen pro dítě do 6 let.(Našla jsem však i nemocnice, které tuto možnost poskytují jen dětem do 3 let.) Pro tyto děti je hospitalizace rodiče zdarma. Pokud však je dítě starší a pokud má matka možnost a chce být hospitalizována, musí si pobyt hradit. V některých nemocnicích si pak matky hradí i stravu, jinde je strava zdarma, záleží to na typu nemocnice.
Matka by neměla zasahovat do léčebných postupů a procesů, neměla by narušovat chod oddělení.

Při přijetí dítěte předloží rodiče tyto doklady:

  • zdravotní a očkovací průkaz dítěte s vypsaným rodným číslem, bydlištěm a jménem registrujícího praktického lékaře
  • občanský průkaz průvodce dítěte
  • průkaz pojišťovny, u které je dítě evidováno. Při hospitalizaci průvodce též průkaz pojišťovny průvodce, která nemusí být shodná s pojišťovnou dítěte.
  • doporučení lékaře k hospitalizaci (výměnný list), případné další doplňující údaje (RTG snímky, výpisy o předchozích hospitalizacích v jiných zařízeních, vyšetření u specialistů, růstové křivky)
  • nemocnému dítěti lze přinést: jeho oblíbenou hračku, jeho oblíbenou kojeneckou láhev nebo hrníček na pití, oblíbené šidítko („dudlík“), vlastní kartáček na zuby a vlasy, případně plenkové kalhotky (pokud však je dítě hospitalizováno na infekčním oddělení nebo z důvodů infekčního onemocnění, nutno předpokládat, že bude muset dítě hračku zanechat v nemocnici, aby nedocházelo k zavlečení nákazy domů).Pacienti a doprovázející osoby JSOU POVINNI:
  • řídit se pokyny a příkazy ošetřujícího personálu (lékařů a sester)
  • podrobit se potřebné hygienické očistě a dodržovat běžné hygienické a epidemiologické zásady po celou dobu hospitalizace
  • udržovat čistotu ve všech prostorách budovy, trvale pořádek v osobních věcech na pokojích, kde je (jsou) ubytován(i), šetřit majetek nemocnice
  • používat pouze přidělená lůžka, která chrání před znečištěním (např. stravou, močí a stolicí dítěte apod.)
  • používat vždy ústavní ložní prádlo (= prostěradlo, povlak na polštář a deku)
  • každé dítě má právo užívat ústavního osobního prádla, bez omezení lze užívat též vlastní osobní prádlo (riziko poškození a ztráty však v tomto případě nesou rodiče). Doprovázející osoby používají pouze své osobní prádlo
  • rodiče a dítě mají povinnost řídit se domácím řádem oddělení nemocnice, v případě nedodržování léčebného režimu může být doprovod, případně pacient (nebude-li bezprostředně ohrožen jeho zdravotní stav) z léčení vyloučen
  • průvodce přijatý k dítěti ručí za jeho osobní bezpečnost a má tyto další povinnosti:
    VĚNOVAT SE POUZE SVÉMU DÍTĚTI PO CELÝ DEN (neboť právě z tohoto důvodu byl s dítětem přijat; péče o ostatní děti mu nepřísluší a přenechá ji personálu oddělení)
  • při odchodu z oddělení je průvodce povinen předat dítě sestře a oznámit předpokládanou dobu návratu
  • zdržovat se z epidemiologických důvodů výhradně na svém vyhrazeném pokoji s dítětem a omezit pohyb po chodbách
  • nenahlížet do cizí dokumentace
  • stravovat se pouze ve vyhrazených prostorách dle pokynů sester
    Toto je jen výtažek z běžného řádu nemocnice. Každá nemocnice a každé oddělení má vlastní řád, se kterým je nutno se seznámit a dodržovat ho.

    Práva rodičů dítěte jsou:

  • znát stav svého dítěte
  • znát potřebné údaje k tomu, aby se mohli před zahájením každého diagnostického a léčebného úkonu rozhodnout, zda s ním souhlasí
  • v rozsahu, který povoluje zákon odmítnout léčbu svého dítěte a nést pak následkyLékař má podle zákona právo právo nařídit hospitalizaci a nezbytné výkony i proti vůli rodičů z důvodu možného bezprostředního ohrožení života nebo hrozícího závažného zhoršení zdravotního stavu nezletilého pacienta, ev. i s asistencí policie. Dodatečně si pak vyžádá souhlas soudu. Pokud by došlo i k úmrtí, je zákonem nařízená pitva pro děti do 15 let věku.

    Většina nemocnic nemá dostatek lůžek pro doprovázející matky, proto pak dostávají přednost matky kojící a matky, které jsou z daleka. Pro ostatní matky je zajištěna možnost být u dítěte celý den.
    Proto je nutné předem se informovat zda je nemocnice vybavená pro hospitalizaci matky s dítětem a zda má dostatek volných míst.
    Nemocnice se sama může rozhodnout zda umožní matce hospitalizaci spolu s dítětem. V zákoně je dáno, že pokud bude dítě v ohrožení života, může se lékař o postupu rozhodnout i proti vůli rodičů. Jelikož jsem nikde nesehnala zmínku o tom, že by zákon nařizoval hospitalizaci matky s dítětem a i v praxi se rozhoduje dle možností a dobré vůle nemocnice, usuzuji, že to žádný zákon nenařizuje.