Doba platnosti receptu

Polovina listopadu je za námi a my se čím dál tím více přibližujeme období, kdy i Ti odolnější z nás budou muset zajít k lékaři pro nějaký ten lék na chřipku nebo nachlazení. V ideálním případě lékaře potřebovat nebudeme, ale pro případy ostatní bych zde ráda aktualizovala informace z článku staršího data, který popisuje platnost receptu, resp. lékařského předpisuSoučasnou situaci s platností receptů určuje vyhláška o způsobu předepisování léčivých přípravků, údajích uváděných na lékařském předpisu a o pravidlech používání lékařských předpisů (č. 54/2008 Sb.), která nahradila dříve platnou vyhlášku č. 343/1997 Sb.

Z ní vybírám to nejdůležitější pro nás, obyčejné smrtelníky:

V případě, že lékárna nemá k dispozici předepsaný počet balení, nebo jestliže jsou na receptu předepsány 2 druhy léčivých přípravků, z nichž některý není k dispozici a ani nemůže být urychleně obstarán (tj. předpokládám ze zkušeností – lék nemůže být objednán lékárnou, ve které recept uplatňuji, protože je dočasně na trhu nedostupný nebo by pro Vás vyzvednutí léku bylo časově nepřijatelné apod.), vystaví lékarník na chybějící léčivý přípravek výpis z receptu s označením „Výpis“. Doba platnosti výpisu z receptu se počítá ode dne jeho vystavení. Výpis musí být samozřejmě pořízen v době platnosti původního receptu a dalo by se říci, že výpisem se prodlužuje platnost recepisu na vypsané léčivo.

Co se týče platnosti recepisů užívaných pro humánní účely je to vše. Pokud jste studijní typ a tato tématika Vás zajímá, doporučuji vyhlášku k přečtení v plném znění ZDE.

Pokud tyto informace nevyužijete, srdečně Vám gratuluji, zřejmě máte dobrý kořínek a k lékaři pro recept nemusíte. V případě, že pro recept zajít musíte a máte pochybnosti s jeho platností, či dalšími náležitostmi, doporučuji konzultaci s lékařem, který Vám jej vystaví.