Domácí medicína

Zima je obdobím různých nachlazení, rýmy a kašle. Taky nechcete sobě nebo dětem hned dávat léky? Zkuste třeba domácí medicínu. Hlavní roli v ní hrají bylinky nebo česnek a cibule.
Bylinky se dají použít také jinak než na vaření, dá se z nich udělat domácí medicína.

Zázvorový sirup
40 dkg zázvoru
voda
3 citrony
2 kg cukru

Středně velký zázvor očistíme a nastrouháme i se slupkou do hrnce. Přidáme litr a čtvrt vody a se 2 nakrájenými citrony vaříme asi 10min. Po uvaření odstavíme a necháme louhovat 24 hod. Druhý den scedíme a dáme zase vařit i s cukrem. Vaříme 5 min a ještě z jednoho citronu vymačkáme štávu a přidáme do sirupu. Necháme vychladnout. Nalijeme do láhve a uschováme v chladnu, nejlépe v ledničce.
Používáme místo slazeni cukrem do čaje, nebo si 2 – 3 lžíce sirupu a zalijeme vřelou vodou.

Tymián na kašel
1 sáček tymiánu
200 g cukru
250ml vody

Vodu s cukrem vaříme na mírném ohni 20 minut, poté dáme pryč z ohně. Přidáme celý sáček tymiánu a nechat louhovat do vychladnutí. Scedíme do skleničky.
Užíváme po lžičkách třeba 5 krát denně.
Vydrží dlouho. Skladujeme v ledničce.

Cibule s medem na kašel
Jedna větší cibule
med

Cibuli nakrájíme na jemno a dáme do skleničky, přidáme 1 – 2 lžíce medu a zamícháme.
Necháme odstát min. 1/2 hodiny. Po té lze zcedíme, nebo jen tak lžičkou vybíráme šťávu. Šťávu užíváme po lžičkách stejně jako jakýkoli sirup na kašel.

Záněty v krku
vlažná voda
sůl
citronová šťáva

Nejjednodušší prostředek je kloktání vlažnou vodou s troškou soli a citronové šťávy.

Bolest v krku
tvaroh
česnek

Čím více česneku, tím lépe 🙂 Minimálně 4 stroužky určitě. Ale záleží taky na tom, jak je česnek silný. Česnek si očistíme a nastrouháme. Smícháme s polovinou tvarohu a dobře promícháme. Takto připravené dáme prohřát do mikrovlnné trouby.
Zabalíme do plátna. To dáme na šátek a uvážeme kolem krku. Necháme tak 2 hodiny.
Nelekněte se pak červeného krku.

Angína
200 g cibule
voda
anýz

Jemně nakrájenou cibuli podusíme na ohni pod pokličkou se 2 lžícemi vody a 4 lžícemi anýzu 10 minut.
Pak cibuli s anýzem dáme na širší obklad a přiložíme na krk. Takto necháme 2 hodiny.

Zázvorový čaj
Zázvor
voda
cukr nebo med
citron

Na malé kousky nakrájíme oloupaný zázvor, který dáme do hrnce. Zalijeme vodou a vaříme cca 5 minut. Poté vypneme a přidáme šťávu z vymačkaného jednoho citronu. Můžeme osladit medem. Pijeme co nejteplejší. Pozor, zázvor je hodně silný, nepřežeňte to s ním.

Čaj proti chřipce
Udělejte si směs z 25 g máty peprné, 25 g květu bezu černého, 25 g heřmánku, 25 g lipového květu (vše dostanete ve specializovaném obchodě s bylinami). Dvě kávové lžičky směsi přelijeme půl litrem vroucí vody, přikryjeme pokličkou a necháme 5 – 10 minut stát. Pak scedíme, pijeme denně dva až tři šálky teplého čaje.

Kašel
majoránka
voda
med
citron

Kávovou lžičku sušené majoránky zalijeme čtvrtlitrem studené vody, uvedeme do varu, necháme 10 – 15 minut vyluhovat, přecedíme přes hustý cedník, osladíme lžící medu, přidáme trochu citronové šťávy. Pijeme pomalu po doušcích.

Kašel II.
žloutek
med
křen

Jeden vaječný žloutek utřeme s polévkovou lžící medu a lžící jemně nastrouhaného křenu. Užíváme po lžičkách každou hodinu.

Kašel III.
cukr nebo med
voda
šťáva ze 2 cibulí

150 g práškového cukru nebo medu rozpustíme ve čtvrt litru vody a uvedeme do varu. Odstraňujeme vzniklou pěnu. Když vznikne hustá sirupovitá hmota, směs odstavíme. Po vychladnutí přidáme čerstvě vymačkanou šťávu ze dvou cibulí a vše důkladně promícháme. Užíváme jednu polévkovou lžíci každé tři hodiny.

Pro snadnější vykašlávání
Jednu až dvě lžičky květu divizny přelijeme vroucí vodou a nádobu přikryjeme. Po půl hodině scedíme.

Univerzální čaj pro nachlazení
Směs potřebných bylinek se dá koupit v lékárně nebo ve specializovaných prodejnách.
heřmánek
mateřídouška
černý bez
lipový květ
plicník lékařský
rozrazil lékařský

Smícháme stejný díl heřmánku, mateřídoušky, květu bezu černého, lipového květu, plicníku lékařského a rozrazilu lékařského. Vše dobře promícháme. Připravujeme odvar z půl litru vody a deseti gramů této směsi.

Bolesti kloubů
diviznové listy
máslo
lněný olej

Dvě až tři hrsti diviznových čerstvých listů rozdrtíme na kaši, přidáme dvě lžíce čerstvého másla, lžičku lněného oleje a směs naneseme v tenké vrstvě na nemocný kloub. Ovážeme obinadlem. Účinkuje velmi rychle.
Na bolesti kloubů je také ideální kostivalový krém.

Kuří oka a bradavice
cibule
ocet

Cibuli pokrájíme na kolečka a naložíme na čtyři hodiny do octa. Pak třikrát denně přikládáme na kuří oko nebo bradavici. Tato kúra výrůstky rozruší a během několika dnů jdou dobře odstranit.

Chrapot
mléko
Vincentka
med nebo cukr

Do 2 dcl horkého mléka vlijeme stejné množství minerální vody Vincentka. Osladíme medem.

Důležitý je také bohatý zdroj vitamínů. Takže doporučuji jíst co nejvíce čerstvého ovoce a zeleniny. Nebo si uvařte domácí jablečný kompot.

Jak válčíte s nemocemi Vy? Používáte častěji léky, homeopatika nebo využíváte přírodní zdroje?
Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂