Zuby a sladkosti

Všeobecně se doporučuje nahradit bezcenný bílý cukr cukrem přírodním. Použít můžete i cukr ovocný nebo hroznový. Kdo se ale chce cukru vyhnout a přitom neošidit děti o sladkou chuť, má na výběr poměrně velké množství jiných sladidel (pozor – nemám na mysli náhradní sladidla pro diabetiky – ta by zdravé děti neměly vůbec užívat!). Sehnat se dá např. kukuřičný sirup, rýžový sirup, sušená třtinová šťáva, pšeničný sirup a spousta dalších. Čaj lze také osladit zahuštěnou ovocnou šťávou – používám s úspěchem jablečnou a hroznovou…Protože tu byla otevřena tato dvě témata, napíšu vám k nim několik tipů, informací a názorů, které jsem porůznu posbírala.

SUŠENKY

Na zuby jsou daleko škodlivější než čokoláda. Zuby obalí a dostanou se do všech děr, kde dlouho působí. Odstraní se až vyčištěním zubů. Pokud chceme dávat dětem sůšu, jsou i v běžných obchodech (Globus, Interspar) k sehnání sušenky trošku zdravější – Bio Honig Biscuits – tedy slazené medem. Pro běžně zmlsaného smrtelníka jsou ovšem poněkud nepoživatelné, neboť značně nesladké. V prodejnách zdravé výživy je výběr daleko pestřejší a některé druhy jsou doslova vynikající.

ČOKOLÁDA

K zubům je daleko šetrnější než sušenky. V ústech se totiž rychle rozpustí a „odplaví“. Doporučuje se mlsat čokoládu hořkou (to ale beze mě :-)), neboť má méně cukru než mléčná a kakao nám prý dělá dobře. Pro Štěpána jsem začala kupovat Bio hořkou čokoládu 70-ti %, koupit také lze za stejnou cenu švýcarské čokolády Lindt v běžných obchodech. Štěpán si vezme 1-2 kousky a stačí mu to.

OVOCNÉ ŠŤÁVY

Měly by se ředit vodou alespoň 1:1. Sehnat se dají i šťávy nepřislazované cukrem a přesto výborné.

MED

Vynikající záležitost, ale na zuby je snad ještě horší než cukr. Měl by se užívat jako lék – jedna lžička denně. Možná v období nachlazení nebo nějaké jiné nemoci je možno užívat víc. Pozor na celodenní ucucávání medu v čajích – zuby zkazí bezpečně, říká se tomu tzv. medové zuby.

CUKR

Všeobecně se doporučuje nahradit bezcenný bílý cukr cukrem přírodním. Použít můžete i cukr ovocný nebo hroznový. Kdo se ale chce cukru vyhnout a přitom neošidit děti o sladkou chuť, má na výběr poměrně velké množství jiných sladidel (pozor – nemám na mysli náhradní sladidla pro diabetiky – ta by zdravé děti neměly vůbec užívat!). Sehnat se dá např. kukuřičný sirup, rýžový sirup, sušená třtinová šťáva, pšeničný sirup a spousta dalších. Čaj lze také osladit zahuštěnou ovocnou šťávou – používám s úspěchem jablečnou a hroznovou.

KAKAO

V prodejnách zdravé výživy jsem objevila Bio kakao Méďa – slazené sušenou třtinovou šťávou. Kdo se kakau chce vyhnout, může ho nahradit mletým svatojánským chlebem – carobem.

Mlsat se dá i zdravě, jen to vyžaduje trošku snahy. Uvědomuju si, že v Praze je situace kolem nákupu zdravých dobrůtek poněkud jednodušší, ale spoustu věcí lze sehnat i přes internet.