Zdravá svačinka, kterou budou jíst

Příprava svačin nás provází celý život. V dětství ji dostáváme a těšíme se, co bude dnes dobrého? V dospělosti si ji připravujeme do práce, na cesty, výlety, dětem do školy.

Schválně, koho z vás příprava svačin baví? Kdo ji každý den děláte s radostí? Kdo při nákupu přemýšlí, co za potraviny koupit na svačinu?

Sebe jsem vždycky nějak odbyla, ale pro děti jsem chtěla potraviny kvalitní. A tak jsem díky dětem začala připravovat kvalitní svačiny i sobě.

Děti ve škole čeká velmi tvrdá práce. Sedět 5-6 hodin v lavici, dávat pozor, soustředit se, pracovat když se mi řekne, to musíte uznat, že je náročné. Zvláště když by nejraději běhali venku, poskakovali, honili se….

Aby všechny tyto úkoly zvládali, potřebují kvalitní snídani. Já preferuji obilné kaše, slazené rozinkami, datlemi, oříšky, semínky. Kaše, protože jsou částečně tekuté, dodávají tolik potřebnou vodu, obiloviny obsahují sacharidy, které se uvolňují postupně, dítě nemá hlad, stravitelnost obilovin je velmi dobrá. Oříšky a semínka dodají kvalitní tuky, minerály. Sušené ovoce osladí a dodá vitamíny, minerály, enzymy.

Děti, které jedí jednoduché cukry (sušenky, čokolády, slazené nápoje) mají větší sklon být nesoustředěné, roztěkané, hyperaktivní, apatické.

Kvalitní svačina dětem pomůže vydržet s pozorností až do oběda.

Jak zařídit, aby děti připravované jídlo jedly?

 

Co by měla kvalitní vyvážená svačina obsahovat?

  1. sacharidy – složené, celozrnné pečivo
  2. bílkoviny – častěji rostlinné, luštěniny, konopné semínko, chia semínka
  3. tuky – kvalitní za studena lisované, živočišné občas
  4. vitamíny, minerály, enzymy – čerstvé ovoce, zelenina

Tousty s jablíčkem a čokoládou

Celozrnný toustový chleba lehce potřete máslem (kvalitním kokosovým olejem), poklaďte vrstvou nastrouhaných jablek, posypte skořicí, do protilehlých rohů dejte ½ čtverečku čokolády (mám toustovač, který dělá trojúhelníky), má-li vaše dítě rádo oříšky, rozinky, semínka, můžete přidat dle jeho chuti a zapečte v toustovači.

Věřím, že své děti naučíte jíst v klidu a pohodě  zdravě, tak jak se to podařilo u nás. Je možné, že s vámi vaše ratolesti budou bojovat, ale časem uznají a ocení vaši starost. Doporučuji vytrvat, protože v šanc dáváte zdraví svých dětí. Věřím, že dokážete naplnit své představy.