Uvařte si polévku s pečenou dýní podle Doktora šéfkuchaře

Kvalitní suroviny nám mohou být velice prospěšné. Díky nim můžeme být i zdravější. Jenom si musíme vybrat ty správné pro nás. Ty, které nám dobře sedí a vyhovují. Je to podobné jako s oblečením. Taky si nekoupíme šaty, které nám nesednou a ve kterých se necítíme dobře. Stejně tak je to i s jídlem.

Kuchařku, Doktor Šéfkuchař, napsal Dale Pinnock a vydalo jí nakladatelství Slovart.

Kuchařka je velice zajímavě zpracována. Autor, Dale Pinnock, vás přesvědčí o tom, že i změnou stravovacích návyků si pomůžete k lepšímu zdraví. Když se nad tím člověk zamyslí, spoustu věcí pak dává smysl. Některé suroviny mohou pomoci, jiné ublížit. Stačí se jenom zaměřit na zdravotní problém, podívat se, které potraviny mohou stav zhoršit, nebo naopak zlepšit a pak stačí přizpůsobit svoji životosprávu. Důležité je pochopit, že je více možností, co můžeme udělat pro své zdraví.

S knihou se pracuje velice jednoduše. V úvodu najdete vypsané ovoce, zeleninu, bylinky a jiné suroviny u kterých najdete napsáno k čemu jsou nejlepší. Banány jsou dobré na nespavost, borůvky na srdce, třešně mají protizánětlivé účinky, rajčata jsou dobrá na srdce, kokos zase na nachlazení.

Každý recept je v levé horní části označen symbolem, na kterém jsou vyobrazená barevná písmenka a hned u toho, pro ještě lepší orientaci, najdete také vypsáno o kterou zdravotní obtíž či nemoc se jedná.

Samotné recepty jsou popsány srozumitelně, s uvedením surovin a počtem porcí.

Co jíst při kterém onemocnění najdete v kapitole „Onemocnění“, kde najdete kromě užitečných rad co jíst a čemu se vyhnout, také doporučené recepty i s uvedenou příslušnou stránkou, kde je najdete.

Vyzkoušela jsem:

Polévka s pečenou dýni, česnekem a červenou čočkou

Budete potřebovat:

Troubu si předehřejeme na 200°C. Do pekáčku vložíme nakrájenou dýni, česnek, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, přidáme bylinky. Dobře promícháme a vložíme do trouby. Pečeme 25 minut.

V hrnci si rozehřejeme olej a dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme pečenou dýni (pokud je dýně i se slupkou, nejdříve jí odstraníme) a čočku. Zalijeme vývarem a zvolna vaříme, dokud čočka nezměkne. Dochutíme solí a pepřem. Polévku rozmixujeme na hladkou „kaši“. Je-li polévka moc hustá, přidáme vývar.

Hotovou polévku podáváme s tousty.


Kuchařka má 191 stran a nabízí 80 nápadů na snídaně, polévky, lehké kousky, obložené talíře, přílohy, zdravé dobroty, rychlá hlavní jídla, sladkosti, nápoje a víkendové vaření.

Onemocnění je rozdělená na kůži, klouby&kosti, dýchací ústrojí, imunitní systém, metabolismus, duševní zdraví&nervový systém, srdce&krevní oběh, trávicí soustava, rozmnožovací&vylučovací systém a celková pohoda.

Kniha Doktor Šefkuchař stojí opravdu za pozornost. Kuchařka je moc pěkně zpracována. Recepty jsou rychlé, snadné a na přípravu jednoduché. Suroviny jsou snadno dostupné a k vaření nepotřebujete žádné speciální vybavení. Publikace nenabízí zázračné uzdravení, ale jednoduché nápady a rady, které vám pomohou pochopit, jak se ke svému tělu chovat tak, aby se vám odvděčilo co nejlépe. Svým zdravím a úsměvem na tváři.

Jde také o pěkný dárek třeba na Vánoce pro někoho blízkého.