Kvalitní suroviny nám mohou být velice prospěšné. Díky nim můžeme být i zdravější. Jenom si musíme vybrat ty správné pro nás. Ty, které nám dobře sedí a vyhovují. Je to podobné jako s oblečením. Taky si nekoupíme šaty, které nám nesednou a ve kterých se necítíme dobře. Stejně tak je to i s jídlem.
Kuchařku, Doktor Šéfkuchař, napsal Dale Pinnock a vydalo jí nakladatelství Slovart.
Kuchařka je velice zajímavě zpracována. Autor, Dale Pinnock, vás přesvědčí o tom, že i změnou stravovacích
S knihou se pracuje velice jednoduše. V úvodu najdete vypsané ovoce, zeleninu, bylinky a jiné suroviny u kterých najdete napsáno k čemu jsou nejlepší. Banány jsou dobré na nespavost, borůvky na srdce, třešně mají protizánětlivé účinky, rajčata jsou dobrá na srdce, kokos zase na nachlazení.
Každý recept je v levé horní části označen symbolem, na kterém jsou vyobrazená barevná písmenka a hned u toho, pro ještě lepší orientaci, najdete také vypsáno o kterou zdravotní obtíž či nemoc se jedná.
Co jíst při kterém onemocnění najdete v kapitole „Onemocnění“, kde najdete kromě užitečných rad co jíst a čemu se vyhnout, také doporučené recepty i s uvedenou příslušnou stránkou, kde je najdete.
Polévka s pečenou dýni, česnekem a červenou čočkou
Budete potřebovat:
Troubu si předehřejeme na 200°C. Do pekáčku vložíme nakrájenou dýni, česnek, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, přidáme bylinky. Dobře promícháme a vložíme do trouby. Pečeme 25 minut.
V hrnci si rozehřejeme olej a dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme pečenou dýni (pokud je dýně i se slupkou, nejdříve jí odstraníme) a čočku. Zalijeme vývarem a zvolna vaříme, dokud čočka nezměkne. Dochutíme solí a pepřem. Polévku rozmixujeme na hladkou „kaši“. Je-li polévka moc hustá, přidáme vývar.
Hotovou polévku podáváme s tousty.
Kuchařka má 191 stran a nabízí 80 nápadů na snídaně, polévky, lehké kousky, obložené talíře, přílohy, zdravé dobroty, rychlá hlavní jídla, sladkosti, nápoje a víkendové vaření.
Onemocnění je rozdělená na kůži, klouby&kosti, dýchací ústrojí, imunitní systém, metabolismus, duševní zdraví&nervový systém, srdce&krevní oběh, trávicí soustava, rozmnožovací&vylučovací systém a celková pohoda.
Kniha Doktor Šefkuchař stojí opravdu za pozornost. Kuchařka je moc pěkně zpracována. Recepty jsou rychlé, snadné a na přípravu jednoduché. Suroviny jsou snadno dostupné a k vaření nepotřebujete žádné speciální vybavení. Publikace nenabízí zázračné uzdravení, ale jednoduché nápady a rady, které vám pomohou pochopit, jak se ke svému tělu chovat tak, aby se vám odvděčilo co nejlépe. Svým zdravím a úsměvem na tváři.
Jde také o pěkný dárek třeba na Vánoce pro někoho blízkého.