Stravování v MŠ

Možná si ještě někteří z vás vybaví, že se tu začátkem května objevil v SOS on-line dotaz na stravování v mateřské škole. Poslala jsem tenkrát i dotaz na Ministerstvo školství, aby se podařilo zjistit, jak to tedy je. Asi po měsíci mi přišla odpověď…Nedávno se na podobné téma objevilo i pár komentářů u některých článků, takže jsem se konečně dostala k tomu, abych odpověď z ministerstva zveřejnila.

Nejdřív ale pro připomenutí dotaz:
„nevezmou je do skolky
Synovi budou v cervnu 3 roky a spis proto,ze sam chce a vyhledava spolecnost deti,chtela jsem ho dat do skolky. No,ale nastal velky problem. Moje deti jsou od narozeni vegetariani a protoze ja i pritel uz vice nez deset let maso nejime,tak pro nas nepripada v uvahu,aby to u nich bylo jinak. S necim takovym u nas skolky nepocitaji,takze moje deti jenom proto,ze se trochu lisi maji proste smulu. Zkousela jsem vsechno mozny.Slo mi o to,aby se nasel alespon jeden den v tydnu,kdy by byl mezi vrstevnikama. Jelikoz mam jeste rocni dceru s kterou jsem doma,nemusi chodit kazdy den. Prohlizela jsem jidelnicky skolek a zjistila,ze minimalne dvakrat tydne je bezmase jidlo,tak jsem myslela,ze by chodil v tyto dny,ale bylo me receno,ze je stejne polivka z masoveho vyvaru,kterou jist musi,nebo svacina se salamem atd. Nejdrive jem chtela si chtela dodavat a dokonce koupit do skolky i mikrovlnku,aby s tim nemeli praci,ale to pry zase zakazuje hygiena. Nepomohl ani papir od nasi doktorky s doporucenim,aby se syn i nadale stravoval,jak je od narozeni zvykli. Bydlime na male vesnici a takhle jsem dopadla ve 3 skolkach v okoli. Ted to pro me jeste neni tak akutni,ale ze 2 roky budu muset nastoupit do prace a co pak? A i kdybych zustala a nadale s detma doma,coz si ale neumim predstavit,tak snad rok pred skolni dochazkou ma byt skolka povinna. Jedina vegetarianska skolka je ve Praze,ale kdyz bydlime skoro 100km daleko,tak to nepripada v uvahu. Mate s timto nekdo nejakou zkusenost? Proboha urcite nejsme jedini,kdo ma deti vegetariany. Predem upozornuji,ze nejedi ani ryby a kurata,takovou hloupou otazku mi totiz pokladali vsude. A ani nechceme akceptovat to,ze budou jist neco jineho doma a neco jineho jinde. Ve skole uz to problem nebude,tam na obedy chodit nemusi,stejne konci vyucovani kolem poledne a svacinou dostanou doma. Ale co ted, nez jim bude 6let?
anonymní, 8. 5. 2005 v 13:31“

A co nám odpověděli?

„Vážená paní,
snahou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je, aby v zařízeních školního stravování byla dětem poskytována kvalitní nutričně vyvážená strava. Z tohoto důvodu se příprava jídel v mateřských školách řídí výživovými normami stanovenými ve spolupráci s odborníky v oblasti výživy v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví, a to na základě doporučených výživových dávek v České republice. Normy školního stravování, tzv. spotřební koš, jsou součástí právního předpisu-vyhl. č. 107/2005 Sb., o školním stravování, a musí být respektovány všemi stravovacími zařízeními poskytujícími školní stravování. Stravu podávanou ve školních jídelnách lze tudíž přizpůsobovat stravovacím zvyklostem strávníků jen do určité míry, tj. v mezích výše zmíněného právního předpisu.
Ve věci donášení vlastního jídla do školní jídelny mateřské školy je třeba konstatovat, že provozovna stravovacích služeb mateřské školy musí dodržovat velice přísná pravidla v oblasti ochrany veřejného zdraví, daná především zák. č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů, a jeho prováděcími předpisy, a touto praxí by hygienické normy porušovala.
Rovněž nutno připomenout, že podle zák. č. 561/2004Sb., školského zákona, není docházka do mateřské školy povinná ani poslední rok před školní docházkou. Podle § 34 zmíněného zákona jsou děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky do mateřských škol pouze přednostně přijímáni.
S pozdravem
Jeřábková
MŠMT“

Popravdě řečeno, já jsem se z toho moc nedozvěděla.
Podařilo se mi vyhledat vyhl. č. 107/2005 Sb., která skutečně stanovuje normy ohledně školního stavování. Normy určují, kolik gramů jednotlivých druhů potravin má strávník dostat.
Potraviny jsou rozděleny na ryby, maso, mléko tekuté, mléčné výrobky, tuky volné, cukr volný, zelenina, ovoce, brambory, luštěniny. Bohužel vyhláška neupravuje podávání těchto potravin přesněji, takže salám na svačinku a případně další uzeniny k obědu (čočka s opečeným špekáčkem apod.) pro předškolní děti je podle ní v pořádku. Pojem „nutričně vyvážená strava“ není nijak definován, tudíž si pod ním může každý představit, co bude sám chtít.
Ale pozor, vyhláška stanovuje i normy pro laktoovovegetariánskou výživu pro strávníky už od 3 let! Z toho usuzuju, že vegetariánské stravování v MŠ by nemělo být až takové sci-fi. Jenže to není až tak jednoduché, pokud školka nenabízí jídla na výběr:
„Laktoovovegetariánskou výživu lze uplatnit v případě, že s tím souhlasí všichni zákonní zástupci nezletilých strávníků nebo zletilý strávníci, nebo u provozovatelů stravovacích služeb, kde lze uplatnit podávání jídel na výběr.“ Znamená to tedy, že buď se budou stravovat vegetariánsky všechny děti (nutný je souhlas všech rodičů), nebo se musí jednat o školku, kde jsou jídla na výběr. Rozhodnutí vlastně závisí zas na MŠ.

Chápu, že vyvařovat pro jedno dítě speciální stravu je neekonomické, zvlášť v menších zařízeních, ovšem na druhou stranu nechápu, co mají dělat rodiče, jejichž děti potřebují speciální dietu ze zdravotních důvodů. Ano, vegetariánství je věc osobního rozhodnutí, ale co třeba alergie a tedy např. bezlepková dieta? Takové děti pak tedy musí zůstat s rodiči doma? Kromě toho mě zaráží skladba jídelníčku v některých mateřských školách – narážím opět na ten rohlík se salámem, který z mého pohledu do „nutričně vyvážené stravy“ nepatří.

Pokud se vám o pojmu nutričně vyvážená strava podaří zjistit něco víc, sem s tím. Těším se na Vaše komentáře i na případné články na toto téma.