Máte ty správné suroviny?
Základní surovinou pro přípravu vánočního cukroví jsou tuky. S jejich pomocí je těsto vláčné a drží pohromadě, navíc cukroví dodává jemnost a příznačnou chuť. Po vzoru našich babiček a maminek většinou používáme k výrobě živočišné tuky, které obsahují nasycené mastné kyseliny, mívající za následek zvyšování hladiny cholesterolu a zvyšující se riziko onemocnění srdce a cév.
Živočišné nebo rostlinné tuky?
Letos však máte možnost přichystat pro své nejbližší laskominy, které budou k nerozeznání od těch, které jste doposud každé vánoce chystali, ale které budou mnohem zdravější.
Ano, zkuste nahradit živočišné tuky rostlinnými, které z vánočního cukroví vykouzlí mnohem křehčí a jemnější pochoutky, a přec od originálu k nerozeznání. A navíc rostlinné tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny, jež příznivě ovlivňují činnost srdce a cév.
Jak postupovat?
Při použití rostlinných tuků bychom měli hlavně vzít v úvahu, že ne všechny tuky jsou vhodné na pečení, což můžeme zjistit na zadní straně každého výrobku, kde by mělo být uvedeno, že jsou vhodné i pro teplou kuchyni.
Do sladkostí, které budeme péci, bychom proto měli zvolit tuky v běžné tučnosti, nevíte-li si rady, sáhněte po rostlinném oleji, Heře, Ramě Clasic, Ramě Lahodné a máslové příchti.
Naopak u nepečeného cukroví můžeme použít i nízkotučné výrobky jako je Rama Linie a Flora Light.
Zdravé recepty pro inspiraci
Vosí úlky
Suroviny:
160 g piškotů, 60 g ořechů, 160 g moučkového cukru, 60 g Rama máslová, 2 lžíce kakaa a 1 vanilkový cukr
Suroviny na náplň:
2 lžíce vaječného likéru, 100 g Rama Classic, 50 g ořechů
Postup:
Piškoty válečkem rozdrtíme až na jemnou moučku, přidáme jemně pomleté ořechy a ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout v chladnu,a poté plníme do formiček na vosí úlky. Do každého úlku dáváme náplň a uzavřeme celou piškotou.
Bábovičky
Suroviny:
180 g Hera, 180 g lískových ořechů, 50 g hořké čokolády, 100 g cukru moučka, 3 lžíce medu, 20 g kakaa, 40 g celozrnné mouky, špetka mleté skořice a mletého hřebíčku
Suroviny na náplň:
100 g čokolády s vyšším podílem kakaa (60-70%), 200 g Rama máslová, 50 ml vaječného likéru (pro děti vanilka)
Postup:
Heru promícháme s jemně nastrouhanými oříšky, rozpuštěnou čokoládou, cukrem a medem, kakaem, moukou, skořicí a hřebíčkem. Vypracujeme hladké těsto, které uložíme do chladu a necháme cca 30 minut odpočinout.
Kousky těsta vtlačujeme do formiček na košíčky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C cca 20 minut. Upečené košíčky necháme vychladnout, a pak je vyklopíme.
Na náplň rozehřejeme čokoládu. Po vychladnutí jí společně s Ramou vyšleháme do krému a ochutíme likérem (vanilkou). Náplň dáme do cukrářského sáčku
s trubičkou a náplní ozdobíme upečené košíčky. Vrchní část košíčku namočíme do rozpuštěné čokolády a ozdobíme např. oříškem, perličkou či jinou ozdobou.
Srdíčka
Suroviny:
100 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky, 150 g Hera, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, rybízová marmeláda
Postup:
Všechny ingredience vypracujeme v hladké těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout v chladu.
Poté těsto vyválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme z něj srdíčka různé velikosti. Pečeme je ve vyhřáté troubě cca 12 minut při teplotě 180 °C. Po upečení necháme vychladnout a slepujeme marmeládou. Necháme rozležet v chladu.
Mendiants
Suroviny:
100 g čokolády s minimálním obsahem kakaa 70 %, směs sušeného ovoce a oříšků
Postup:
Čokoládu rozpustíme tak, aby zůstala vlažná. Lžičkou ji opatrně naléváme na pečící papír a každou porci zdobíme sušeným ovocem a oříšky. Lze použít i mléčnou či bílou čokoládu namísto hnědé.