Moderní výživa pro děti

Také se stále ptáte, jestli potraviny, které pro své děti kupujete, jsou zdravé a nemohou jim nijak uškodit? Zda se stát stará o to, aby se ve školkách a školách vařilo podle zásad zdravého stravování? Tak Vám posílám úryvek z knížky „Moderní výživa pro děti“, kterou napsal RNDr.Petr Fořt, CSc. Velice mě ta kniha zaujala, tak doufám, že se Vám bude tento krátký úryveček líbit a byla bych ráda, kdybyste napsali i svůj názor.


Standardní obecné návody jsou pohodlné.
Stále ještě nevěříte, že se po celá desetiletí vlastně nic nezměnilo? Musím Vám tudíž připomenout současná doporučení:
– jezte střídmě z pestrého stolu,
– žádné potraviny nejsou škodlivé,
– škodlivé jsou pouze zkažené potravina – a ty se na stůl nedostanou
– všechno, co se prodává, je zdravé, když jíme pestře a střídmě,
– pouze na nás závisí, co jíme a kolik,
– nikdo nesmí mít výhrady ke konzumaci mléka a mléčných výrobků (protože jsou nutné pro školní děti a jsou hlavní účinnou zbraní v boji proti osteoporoze…).
To jsou slova z větší části citovaná z výroků jednoho z představitelů české vědy o výživě, vypuštěná do éteru díky jednomu rádiu počátkem března roku 2000! V téměř totožné podobě jsou tyto názory prezentovány již řadu let. Nikdo neprotestuje. Zastánci alternativních způsobů stravování jsou jakýmisi tichými diverzanty, kterí si pod světlem vědy tiše dělají, co chtějí. Metoda „hlavně na sebe neupozornit“ se již mnohokrát osvědčila.

Setkávám se s řadou lidí různého odborného zaměření, kteří, ač vzděláni ve zcela jiných oborech, mají dostatek inteligence či naopak zdravého selského rozumu a kteří mi dávají za pravdu. Právě oni pro mne jsou studnicí informací z praxe. Díky jim bych mohl v diskusi s kolegy uvést řadu jimi samotnými veřejně šířených nesprávností a polopravd. Třeba bych jim mohl připomenout, že se mi nelíbí, když nebojují proti neetickým reklamám na nezdravé potraviny, ba někteří z nich přímo či nepřímo podporují prodej nepříliš racionálních potravin. Zeptal bych se jich, proč se nestarají o celoplošnou výchovu mladých žen ještě předtím, než otěhotní. Proč nezavedli výživu jako povinný předmět alespoň do posledního ročníku středních škol. Proč až dosud nevydali ucelenou publikaci o dětské výživě, v níž by zaujali jednoznačný postoj k řadě praktických otázek a především uvedli jak má maminka postupovat při zavádění potravin a pokrmů do výživy (kojence!). Proč návody na kojeneckou a batolecí výživu nechávají na obsahu brožurek vydávaných potravinářskými koncerny, které samozřejmě prezentují to, co se jim hodí do jejich výrobního programu. Zeptal bych se kolegů dětských lékařů, proč nepolemizují s obsahem publikací prezentujících tak hrozné výživové ptákoviny (a to nejsou jen dětské kuchařky), že moje neortodoxní názory jsou proti tomu umírněné a racionální.
Chápu, že řada kolegů z řad lékařů se donedávna divila, že ten „nelékař“ Fořt si dovolí prohlásit, že podávání masových vývarů a masových kaší „nastavených“ těstovinami nebo jen pšeničnou krupicí kojencům (maso již ve věku od nejpozději šesti měsíců) je tak strašný nesmysl, až to hraničí s nějakým typem trestného činu. Vadí mi i to, že se nekritizuje kvalita a způsob stravování ve školních jídelnách, v nichž se vaří stejně jako před čtyřiceti lety.

Vy si také myslíte, že všechno, co souvisí s výživou, je v pořádku? Tak vám připomenu jen takovou „drobnost“, jakou je fakt, že: „V Německu je zakázána jakákoliv reklama na „umělou dětskou a kojeneckou výživu“.

CO NYNÍ HÝBE VÝŽIVOU? Není to problém optimální kojenecké, batolecí a dětské výživy, jsou to GENETICKY MODIFIKOVANÉ POTRAVINY. Proč? Protože je to velmi vděčný zástupný problém! Neumíme vyřešit daleko aktuálnější a vážnější problémy, a proto je prohlásíme za druhořadé a odsuneme na druhou kolej. Tím zmizí ze světa. Nyní řešme teorii, zda nám genově změněné potraviny zničí zdraví. Když ale totéž hlásají zastánci makrobiotiky, kteří tvrdí, že čověk má jíst jen ty potraviny, které se mohou urodit v jeho podnebním pásmu a na které si za celé věky stačil zvyknout, jsou odsouzeni k posměchu. A přitom je to totéž! Je to jednoduché – výživa je totiž politika.

NAPŘÍKLAD: Do škol se opět zavádějí „mléčné svačinky“, což převážná většina odborné veřejnosti hlasitě oslavuje. Do škol se však současně tlačí byznys v podobě nápojových automatů s limonádami, včetně kofeinových, otevírají se bufety a tak po škole „voní“ přepálený olej, na němž se pro školáky připravuje racionální svačinka: smažené bramborové hranolky. Dokonce už se lze zase také setkat se „starým dobrým vlašáčkem“. To kupodivu kolegům nevadí. Proč také, když předtím prohlásili, že nic není nezdravé.

Setkal jsem se však také s radikálním řešením ze strany „provozovatelů“ dětských školních zařízení. To spočívalo v aktivním řešení problému výživy vlastními silami a prostředky tak, jak to udělala jedna z mateřských škol, která zavedla „alternativní stravování“. Všechno klapalo až do doby, než se o tom dověděly státní orgány a po mnoha letech úspěšné činnosti bylo po školce!!…..

A jaký je Váš názor třeba na televizní reklamy typu „McDonald“ a podobně? Jaké máte zkušenosti se školním stravováním? Jaké stravovací návyky se pokoušíte zavést u svých dětí? Těším se na Vaše komentáře.