Med – nejzdravější sladidlo

Beruška: „Je to sladké, jako med.“
Brouček: „Jahody? Maliny?“
Beruška: “ I ne, Broučku, to špatně hádáš. Přece med.“

Co je vlastně med?
Med je hodnotná potravina přírodního charakteru, kterou tvoří společenství včel ze sladkých šťáv rostlin, nebo medovice na živých částech rostlin(stromů)a kterou včely obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechají zrát v plástech.
Různé druhy medu jsou prakticky stejně hodnotné.
Krystalizace není na závadu. Ztekutnit jej bez znehodnocení je nejlepší zahříváním ve vodní lázni do 50°C.
POZOR: Ne v mikrovlnce. Tím se ničí důležité látky (jako u všech potravin)

Co med obsahuje?

Kde med ještě pomáhá? (podle MUDR.Handla)

Přeju všem hodně zdraví a dobré nálady s medem.
Marta

Podrobnější rady a poznatky při používání včelích produktů k léčení najdete v knize od MUDR.Handla: „Včelí produkty ve výživě člověka“ a v knize od MUDR.Hajduškové: „Včelí produkt očima lékaře“.