Med – nejzdravější sladidlo
Beruška: „Je to sladké, jako med.“
Brouček: „Jahody? Maliny?“
Beruška: “ I ne, Broučku, to špatně hádáš. Přece med.“
Co je vlastně med?
Med je hodnotná potravina přírodního charakteru, kterou tvoří společenství včel ze sladkých šťáv rostlin, nebo medovice na živých částech rostlin(stromů)a kterou včely obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechají zrát v plástech.
Různé druhy medu jsou prakticky stejně hodnotné.
Krystalizace není na závadu. Ztekutnit jej bez znehodnocení je nejlepší zahříváním ve vodní lázni do 50°C.
POZOR: Ne v mikrovlnce. Tím se ničí důležité látky (jako u všech potravin)
Co med obsahuje?
- enzymy – (podporují celkovou imunitu)
- vitamíny – (o jejich užitečnosti netřeba snad ani psát)
minerálie
- dále organické kyseliny, aminokyseliny, hormonální látky, barviva, vonné látky, glukózu, fruktózu, vyšší cukry, sacharózu a 17-20% vody. Med mj.obsahuje zinek a vitamín C a tato kombinace je nelepší při boji s chřipkou!
Kde med ještě pomáhá? (podle MUDR.Handla)
- při rekonvalescenci po různých nemocích. Dodá energii
- záněty horních cest dýchacích
- žaludeční vředy vzniklé překyselením žaludku
- pomahá při nespavosti
- zánět žlučníku – pravidelným užíváním může dojít k uklidnění
- žloutenka
- nedostatek krevního barviva – doporučuje se tmavý med, který obsahuje více minerálů
- přecitlivělé nervy
- pálení žáhy
- při zácpě
- poruchy trávení
- při nadbytku tuku v lidském organismu
- med je vhodný i pro nastávající maminky. Oba dostanou užitečné látky.
- med samozřejmě můžeme podávat i dětem. Třeba místo čokolád a bonbonů nabídnout mazlíčkovi čerstvý chléb s máslem a medem. Pokud důsledně čistíme zuby, je to v pořádku.
Přeju všem hodně zdraví a dobré nálady s medem.
Marta
Podrobnější rady a poznatky při používání včelích produktů k léčení najdete v knize od MUDR.Handla: „Včelí produkty ve výživě člověka“ a v knize od MUDR.Hajduškové: „Včelí produkt očima lékaře“.