Když se řekne „POMELO“

Každému z nás se čas od času stane, že narazí na nějakou „novinku“ a nemá se koho zeptat na informace, které ho zajímají. Ačkoli předpokládám, že většina z nás zde zaregistrovaných nemá s vyhledáváním informací na internetu problémy, chtěla bych zde shrnout informace o pomelu, které jsem využila, když jsem jej poprvé koupila, informace, které se mi těžko sháněly a v neposlední řadě snad i nějaké zajímavosti…Co je to to „pomelo“?
Pohled na pomelo vzbuzuje v někom pocit, že vidí malý meloun a v někom, že vidí přerostlý grapefruit (v tomto směru vycházím z vyposlechlých diskusí dosud neinformovaných zákazníků v obchodě). Ve skutečnosti je to kříženec grapefruitu a pomeranče a je největším členem z rodiny citrusovitých.


Obr. 1 Citrusy

Jak poznám pomelo?
Pomelo má silnou pórovitou kůru zelené až žlutozelené barvy, dužina je bledě žlutá, oranžová až červená. Tvar pomela je závislý na druhu – může být kulaté nebo hruškovitého tvaru. V obchodech většinou můžeme koupit plod s hmotností cca 1,5 kg. Plody se však dorůstají váhy až 5 kg!


Obr. 2-4 Pomelo (ukázka běžného balení, pomelo bez obalu, pohled na dužinu)

Jaký je původ pomela?
Pomelo pochází z Jihovýchodní Asie, dnes se ale pěstuje také v karibské oblasti a v USA. Plody dozrávají na přelomu roku od listopadu až do března.

Jak pomelo chutná?
Pro většinu lidí je grapefruit odpudivý svou kyselou chutí. Pomelo v sobě však skrývá výhodu křížence – spíše než kyselé je pomelo sladké. V porovnání s pomerančem je sladké méně – nicméně je to samozřejmě i otázka srovnání plodů stejně vyzrálých.

Jaké jsou nutriční hodnoty tohoto ovoce?
Ve 100 gramech pomela se skrývá:

Obecně je pomelo označováno jako zajímavý zdroj vitaminu A, C a železa. Je vydatným zdrojem draslíku. Pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií, zanedbatelné množství tuku, sodíku a cholesterolu. Zde pro kontrolu uvádím zdroj nutričních hodnot.

Jaké je vhodné využití pomela?
Pomelo se konzumuje syrové, bez slupky a to většinou přímo, nebo se přidává do ovocných salátů i do marmelád pro zpestření chuti. Má tedy v podstatě stejné použití jako ostatní citrusové plody. Výborně prý chutná s rybami – osobně však nemohu tuto informaci potvrdit.

Jak upravit pomelo před samotnou konzumací?
Před samotnou konzumací pomelo oloupeme a zbavíme ho také bílé části kůže, která bývá poměrně silná. Pak pomelo rozdělíme na dílky, které stáhneme z kůžičky, protože je hořká stejně jako semínka. Ne vždy plod má semínka. Pokud ano, můžete je zkusit zasadit. S trochou štěstí vyklíčí a budete mít doma vlastní citrusový strom. Pozor – nesnáší přemokření!


Obr. 5-6 Doporučený způsob úpravy před konzumací

Možná nejzajímavější informací pro mne bylo zjištění, že v Číně je pomelu věnován i festival. Pro případ, že by se někdo z Vás chtěl zúčastnit, festival se koná většinou mezi koncem září a začátkem října.


Obr. 7 Festival pomela v Číně

Pokud jste dosud pomelo neozkoušeli, zkuste si jím obohatit Vánoční stůl – věřím, že Vás nezklame!

Pokud jste dočetli až do konce, ráda bych Vám jako pozornost věnovala možnost pohledu na květ pomela. Doufám, že Vám zde uvedené informace budou užitečné.


Obr. 8 Květ pomela