Hypoalergenní strava versus Atopický ekzém

Jsem kojící matkou naší dcerky, která bude mít za dva dny 6.měsíců. Stejně jako její skoro 4letý bráška, trpí od 2.měsíců věku atopickým ekzémem.
Dříve jsem si myslela, že vše zvládnou vyřešit jen mastičky, koupele a olejíčky a nenapadla mě nikdy spojitost EKZÉM x STRAVA…Až když jsem se díky internetu (a známým se stejným problémem) se více porozhlédla po příčině a hlavně jeho léčbě.

Nejprve však pár slov k atopickému ekzému, protože je hodně lidí, kteří nemají o něčm takovém ani ponětí. Nevěříte? Sama jsem se s pár takovými „neználky“ setkala.

Atopický ekzém (atopická dermatitida) = kožní zánět, převážně alergického původu. Tento chronický a svědivý zánět může být totiž způsoben nejen alergicky, ale i nealergicky, např. suchostí a podrážděním kůže. Rozhodně není přenosný, infekční.
Je ovlivňován celou řadou vnitřních i zevních vlivů-infekce, potraviny, alergeny životního prostředí, klima aj. Může s ním souviset alergická rýma, astma apod. Nelze vyloučit, že ekzém je prvním příznakem dispozice k astmatu
MUDr. Pavel Šácha z Celostnimediciny.cz říká o ekzému u kojených dětí:
„Pro řešení problému obvykle postupuji přes kojící matku- matka a dítě jedno tělo jsou !!! Léčíme tedy matku, jestli stále kojíte.“
V jeho článcích Ekzémech na www.celostnimedicina.cz se dozvíte mnohem více, ale základem toho je úprava stravy. Nevěřila jsem tomu, až jsem vyzkoušela a teď věřím té spojitosti.
Kojící maminky by si měli uvědomit, že i v případě, kdy dítě výhradně kojí, nemusí to být absolutní ochrana před možným vlivem nevhodných potravin. Prokázalo se totiž, že do mateřského mléka přechází celá řada látek z jejich vlastní stravy. Nelze vyloučit, že i psychika kojící maminky hraje důležitou roli.

Tady je seznam potravin, které jsem vyloučila nebo významně omezila ve své stravě:
– mléko a mléčné výrobky, nevadí však zakysané výrobky a výrobky obsahující BiFidus
– vejce
– ořechy
– kakao
– čokoláda a jiné cukrovinky
– rajčata
– citrusy
– omezila jsem lepek
– ryby
– kuře
– dráždivé koření
– uzeniny a konzervy

Pár dní po vyloučení těchto potravin (+promazávání postižených míst mastičkou bez hormonů), nastalo zlepšení a ekzém nikde…začala jsem tedy se vracet k původnímu jídelníčku a co se nestalo? Vrátil se i ekzém. Takže od té doby dodržuji hypoalergenní stravu, jakmile si dám něco „špatného“, projeví se to na kůžičce naší dcerky. Manžel už to také pozná a vždy mě pokárá, cože jsem to zase baštila?! Zpočátku jsem malou testovala tak, že jsem zkoušela zařadit do stravy jednotlivé potraviny. Tak například čokoládové vajíčko, reakce druhý den = ekzém, jogurt bez BiFi, reakce druhý den = ekzém a bolení bříška…takle jsem malou testovala během 1měsíce asi tak 1x po 10dnech. Dnes si jiný, než zakysaný nebo s BiFi, jogurt nevezmu, tavený sýr tak 1-2x do týdne-víc ne! Čokoládu a kakao vůbec, vejce také ne. Pokud je vejce ve složení výrobků, nevadí jí to.
Naopak jsem zařadila do jídelníčku hodně müsli, pohanky, kukuřičné mouky a krupice, jáhly atd…

Neberu to však vůbec jako oběť Jsem ráda, že vím, co dcerce vadí a tak se tomu snažím vyvarovat! Někdo si myslí a říká, že by to nezvládl omezit, ale pokud chcete mít zdravé miminko, bez AE a víte, že mu sami můžete svou HA stravou k tomu pomoci, uděláte to. Přiznám se, říkala jsem si také, jak to třeba zvládnu bez čokolády, kakaa? A když jsem si to zakázala, tak jsem na to neměla chuť a vsugerovala jsem si to jako jed.
Největší problémem u nás bude asi mléčná bílkovina, a pokud malou začnu přikrmovat, tak jedině bezmléčnými kašemi nebo výrobky označené „HA“ a uvidíme.
Ještě pozor – po očkování se může také AE zhoršit nebo zčásti vymizelý znovu objevit!
Také teď zjara, kdy začalo být teplíčko, tak se malý objevuje občas AE na zádech, jak leží a záda se tak více potí. To postačí ložiska promastit míchanou mastí Lenniens a nechat po koupání trochu provzdušnit a je to zase v pořádku.
Možná jsem nenapsala vše, co jsem původně chtěla, ale snad tento článek udělá dobrou službu a vyplatí se tak můj strávený čas u PC jeho skládáním, aby měl hlavu i patu. Přesto vás, kojící maminky vyzívám – máte/li podezření u svých miminek na jakýkoliv ekzém a kojíte, zkuste na pár dní pouze „hypoalergenní stravu“, třeba se vám tato zkouška vyplatí a odměnou bude spokojené miminko se zdravou pokožkou.

Přeji hodně zdraví a co nejméně potíží s AE!