Exotické ovoce na vánočním stole I.

Přichází čas Vánoc, ke kterým neodmyslitelně patří kapr, bramborový salát a rozmanitý výběr cukroví. Ve spoustě domácností na vánoční stůl, pro svoji chuť, tvar nebo obojí, patří právě na Vánoce exotické ovoce. Dnes ochutnáme avokádo, karambolu, mochyni a liči.

Ovoce nakupujeme spíše tvrdé (nezralé). Takové dobře dozraje doma při pokojové teplotě. Nekupujeme ovoce místy změklé, už vůbec ne na omak kašovité.

Avokádo

Avokádo pochází z Jižní Ameriky, zakoupené v našich obchodech je dováženo ze Španělska nebo z Izraele.

Avokádo má oválný až kulovitý tvar, silnou hladkou slupku a lesklou zelenou barvou. Krémová barva dužiny se pohybuje od světle zelené po nažloutlou, podobnou máslu. Uvnitř je jedno velké žluté jádro, pokryté dřevnatou hnědou vrstvou.

Umyté a rozkrojené avokádo ihned konzumujeme. Na talíři nakrájené avokádo pokapeme citronem, aby nezhnědlo a neztratilo cenné vitamíny a další obsažené látky.

Karambola (Čínská hvězdice)

Karambola pochází ze Západní Indie – Malajského poloostrova. V současné době se nejvíce vyskytuje v Brazílii, Izraeli, Kolumbii a Thajsku.

Plody karamboly (10-15 cm) jsou většinou pěticípé nebo ojediněle šesticípé s ostrými hranami a hladkou zelenou, žlutou nebo oranžovou slupkou. Šťavnatá dřeň má jantarovou barvu a sladkou nebo mírně kyselou chuť.

Karambola se jí hlavně čerstvá, krájená na plátky (odstraníme hnědá žebra), zdobí nanukové poháry nebo alkoholické nápoje, přidává se do ovocných salátů. Semena nejsou jedlá, ihned se odstraňují.

Mochyně (Physalis) peruánská

(Židovská třešeň, Kapská srstka, Ananasová třešeň, Zemní třešeň, Měchýřovitá třešeň)

Mochyně pochází z Jižní Ameriky. Nyní se pěstuje hlavně v Jižní Africe, Keni, Kolumbii a Novém Zélandu. Výjimečně se pěstuje i v subtropických oblastech Střední Evropy.

Plod ve tvaru zelenožluté až žlutooranžové třešničky je uzavřen v kalichu, který má po uzrání šedozelenou barvu. Dužina má osvěžující sladkokyselou kořeněnou chuť. V dužině je velké množsství jedlých zrnek.

Jíme pouze bobule, mohou být i usušené a dají se zavařit. Kalich a ostatní části rostliny jsou jedovaté!

Bobule necháváme až do konzumace v kalichu – tvoří ochrannou vrstvu. Často mochyni používáme k dekorativním účelům.