Bio potraviny – kuskus

Co to vlastně bio potraviny jsou?
Jsou to potraviny vypěstované bez škodlivých chemických postřiků. Bez použití chemických hnojiv a jiných látek, které se v přírodě nevyskytují.
U BIO produktů se vše pečlivě sleduje a kontroluje. Musí být dodržené určité směrnice pro ekologii.Proč je kupovat?

Bio potraviny jsou zdravé, obsahují větší množství vitamínů a minerálů než třeba hořčík, železo a antioxidanty.
BIO produkty neobsahují éčka a jiné přidané látky. Jsou proto zdravější. Neobsahují žádné pesticidy, které jinak zůstávají v potravinách hlavně v ovoci a zelenině.
Jsou také šetrnější k životnímu prostředí.

V nabídce je spousta výrobků, takže si určitě vybere každý. Chutnají dobře, některé možná lépe než normální potraviny.
U nás doma asi nejvíce vede KUSKUS.

Co to je kuskus?

Ve slovníku jsem našla, že kuskus je těstovina vyrobená z pšeničné mouky a také to může být zvířátko, žijící na stromě.
Kuskus se vyrábí z bílé pšenice a obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a vlákninu.
Může se použít jako rýže. Má jednoduchou a rychlou přípravu přípravu. Nevaří se, jenom se zalije vodou nebo vývarem.
Já zalévám vývarem, protože kuskus je potom chutnější.
Z kuskusu můžeme připravit celou řadu pokrmů. Na slano nebo na sladko, záleží na co zrovna máte chuť. Může se jíst teplý nebo studený. Prostě z něho uděláte spoustu různých jídel.

Já dělám nejčastěji toto:

KUSKUS S KUŘECÍM MASEM

Připravte si: kuskus, čerstvá zelenina – rajče, okurek, paprika, jarní cibulka, voda, nebo polévkový vývar, kuřecí maso.

Kuskus osmahneme na pánvičce (bez oleje) a přendáme do větší nádoby. Přidáme Podravku a zalijeme horkou vodou. Přikryjeme a necháme do kuskusu nasáknout všechnu vodu (můžeme použít taky vývar z polévky). Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Kuřecí maso nakrájíme,okořeníme a osmahneme na másle. Všechny přísady smícháme s kuskusem. Podáváme teplé nebo studené. Místo kuřecího masa můžete vyzkoušet taky rybí konzervu ve vlastní šťávě. Vše dochutíme podle potřeby. Rychlé a jednoduché.

Určitě kuskus vyzkoušejte. Rozhodně toho nebudete litovat. Já ho používám často. Jako hlavní jídlo, jako přílohu, nebo do polévky místo nudlí. Na sladko jsem ho teda ještě nezkoušela, ale určitě vyzkouším.
To, že je něco BIO neznamená, že to nebude dobré, jak si mnozí lidé myslí.
U nás v NJ máme dokonce malou prodejnu, kde vaří na obědy pouze bio jídla. Mají polévky, hlavní jídlo a také dezert. Je to taková rodinná obchodo-restaurace a každý si tam najde něco, co by chtěl vyzkoušet.

Článek byl zařazen do soutěže Napište bio článek a vyhrajte bio knihu, do které můžete až do 9. května 2009 poslat svůj příspěvek i vy.

Cenu do soutěže věnovalo nakladatelství IFP publishing.