Vegetariánská strava v těhotenství a při kojení

Na přání Kekunky tady máme první článek. Musím přiznat, že si vybrala pro mě těžké a rozsáhlé téma. Vegetariánství má svá pro a proti. Také jsou různé formy vegetariánství. Někdo nejí jenom maso, jiný vejce, med nebo jiné živočišné potraviny.
A jak je tomu v těhotenství a u kojících maminek?

Pokud se chceme stravovat vegetariánsky, musíme taky dodržovat jistá pravidla.
Správně zvolený jídelníček může být přínosem pro každého z nás. Tělo dostává všechny potřebné živiny – rostlinné i živočišné. Také je důležité mít dostatek vitamínu D, B12, železa a kyseliny linolenové. A to je důležité také v těhotenství, kdy to má vliv na vývoj plodu.
Nesprávně sestavený jídelníček může být příčinou nedostatku pro nás důležitých živin – bílkoviny, vápník, železo, zinek, vitamíny D a B12.

Co teda naše tělo potřebuje?

Bílkoviny – ty jsou důležité pro růst buněk a jejich dělení. Dostatečný příjem bílkovin nám zajistí mléčné výrobky, ořechy, semínka, cereálie a také tofu nebo sojové mléko.
Železo – dostatečný příjem železa nám zajistí zelenina (hlavně čerstvá) a luštěniny.

Minerály – ty najdeme třeba v čočce, ve fazolích, v soji, v semínkách nebo v cereáliích. Také v ořeších, zelenině, mléce a mléčných výrobcích.

Vápník – mléčné výrobky z mléka a sýra. Sojové nebo rýžové mléko. Ovocné šťávy, cereálie, sojové boby, tuřín a tofu.

Tuky – Tuky představují potřebný zdroj energie. Získáme je konzumací lněného semínka, sojového oleje, mléka a jiných mléčných výrobků, luštěnin.

Pokud chcete vyloučit z jídelníčku mléko, musíte ho nahradit něčím jiným. Např. zeleninou, mákem nebo luštěninami.

Na co si musí dávat pozor kojící maminky?

Důležité je vyvarovat se stravě, která nadýmá.

Na co tedy po dobu kojení zapomenout?

Cibule, luštěniny, květák, paprika, 100% džusy (ty pouze hodně naředěné), tatarka, hořčice, kečup, čerstvé pečivo.

Co naopak mohou?

Tmavé pečivo, těstoviny, rýže, brambory, ovoce (ne tropické), zelenina, ryby, vejce, mléčné výrobky, červená čočka, kuskus.
Důležitý je také pitný režim – čistá voda, minerálka (neperlivá), ředěné džusy, čaje.

Kuskus se zeleninou a sýrem

kuskus
sýr
směs listových salátů
rajčata
papriky (zelená, žlutá, červená)
olivový olej
trochu provensálského koření
sůl
pepř
česnek

Zeleninu omyjte a nakrájejte na kousíčky. Kuskus nasypte do misky, zakápněte olejem a promíchejte. Poté zalijte horkým vývarem. Po pár minutách promíchejte, kuskus bude vláčný a kyprý.Můžete přidat kousíček másla.
Přidejte nakrájenou zeleninu, koření a promíchejte s kuskusem. Nakonec lehce natrhejte směs listových salátů a spolu se sýrem přidejte do kuskusu. Zeleninu můžete také krátce orestovat na pánvi.

Rýžový salát s tofu

rýže (natural nebo basmati nebo dlouhozrnná apod.)
libovolná zelenina (čínské zelí nebo rajčata a paprika, dále okurka či ředkvičky nebo kedlubna a cuketa apod.)
tofu
bylinky
ocet balsamico

Rýži uvaříme do poloměkka, aby byla ještě taková sypká. Necháme vychladit. Zeleninu nakrájíme a smícháme v salátové míse, tofu pokrájíme na kostičky a přidáme. Na závěr promícháme s vychladlou rýží a dochutíme octem balsamico a bylinkami. Dáme vychladit.

Chilli červená čočka s fazolemi

větší cibule
hrnek červené čočky
hrnek uvařených červených fazolí (nebo sterilizované z plechovky)
rajče
vodu
trochu hladké mouky
koření: směs chilli con carne (nebo mexické bylinky), sladká paprika, sůl, sójová omáčka

Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření a krátce osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Poté ještě lehce zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme vařící vodou.
Do ní přidáme červenou čočku. Osolíme a jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala. Zhruba po půlhodině by se měla čočka začít rozpadat a utvořit hustou kaši, podle chuti ještě přidáme sójovou omáčku nebo kousek sypkého zeleninového bujónu (pokud chceme jídlo pikantnější, můžeme přidat i rozetřený česnek), přidáme fazole, necháme za občasného míchání ještě zhruba pět minut obě chutě spojit. Nakonec přidáme nadrobno nakrájené rajče a ještě chvilku povaříme.
Jako příloha se hodí tmavé pečivo.

Snad jsem Vám alespoň trochu přiblížila vegetariánskou stravu. Stravovat se dá i bez masa. A to, že jíst se dá zdravě a přitom i chutně, můžete vyzkoušet třeba v uvedených receptech.
Nebo mohu doporučit tyto stránky http://bezmasa.kvalitne.cz/kucharka.html
Najdete tam nejen spoustu zajímavých receptů, ale taky informace o vegetariánské stravě.

A hádejte, kdo ze slavných jsou vegetariáni. Nevíte? Tak se podívejte 🙂