Vánoční speciál – Vánoční cukroví 2.

Připravila jsem pro vás druhé pokračování vánočního pečení.
Všichni máme ty své osvědčené recepty, ráda bych vám tedy představila ty své a třeba tu někdo najde pro letošní pečení inspiraci. Je nepřeberné množství receptů na cukroví. Stačí si jen najít takový, který nám bude sedět nejlépe…

Dvoubarevné cukroví

250 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
125 g změklého másla
1 vejce
50 g moučkového cukru
1 van. cukr
špetka soli,
2 lžíce kakaa
1 lžíce smetany

Ze všeho kromě kakaa a smetany vypracujeme hladké těsto (já jsem ho dělala v pekárně). Pak těsto rozdělíme na dvě části. Do prvního zapracujeme kakao a smetanu, do druhého můžeme přidat rum,nebo vaječný koňak. Těsto, každé zvlášť, dáme do sáčku a necháme v lednici odpočinout alespoň hodinu.
Těsto si rozdělíme na kousky a z těch pak vyválíme válečky.
Vždy 1 světlý a jeden tmavý spleteme, spojíme věnečky a konce trochu přimáčkneme. Můžete si také vyválet delší válečky, spést a pak nakrájet a vytvořit věnečky, je to rychlejší.
Pečeme asi 12-15 minut v rozehřáté troubě na 180°C.

Banánky ze strojku podle Zdeničky

50dkg hladké mouky
5 x vanilk. pudink
20 dkg ztužený tuk (Omega)
20 dkg Hera;
24 dkg cukr moučka
2 vejce
čokoláda na zdobení, marmeláda
Tuky – hlavně Omegu – nechat pořádně změknout a pak zpracovat těsto.

Vypracujeme těsto a necháme v chladu uležet. Pomocí strojku s nástavcem na banánky vytváříme na plech stejně dlouhé tvary a upečeme.
Po vychladnutí slepujeme marmeládou a máčíme v čokoládě.

Kornoutky – malé zmrzlinky :o)

Obdélníkové dortové oplatky – počet podle toho, kolik chcete mít kornoutků.
Krém – já plním čokoládovým nebo kávovým.
Čokoláda na vaření a trošičku Omegy, nebo hotovou čokoládovou polevu – záleží na vás, čemu dáte přednost.

Nejprve si změříme a nařežeme obdélníkovou oplatku na menší čtverečky, z jedné velké je jich 8.
Mezi tím řezáním si do hrnce dám vařit vodu, přes hrnec přetáhnu čtverec staré utěrky, plátýnka, pleny, co kdo má, uvážu okolo hrnce provázek. A dám vařit až začne jít pára. Pak tam pokládám po 1 čtverečku oplatky, za chvilinku změkne a jde stočit do kornoutku, trubičky. Opatrně, dost to pálí!!! A stáčet dost rychle, protože to hned chladne a museli byste to opět nahřívat nad parou. Jde to krásně.
Jak máme kornoutky stočené, plníme krémem a namáčím vrch v čokoládové polevě a kokosu, oříškách.

Krémy

Čokoládový – 3 celá vejce, 15 dkg moučkového cukru a 3 lžičky kakaa. Vařit v páře do zhoustnutí, poté odstavit a do studeného vmíchat máslo.
Klasický pudingový – uvařit puding a do studeného vmíchat cukr a máslo, dle chuti lze obměnit ořechy.
Děti je budou zbožňovat :-))

Ježečci

28 dkg Hery
12 dkg cukr moučka
45 dkg hladké mouky
1x žloutek
citronová kůra.
Náplň: Mandle, čokoláda, lískové oříšky…, co kdo rád.
Zdobení: Čolokádová poleva a kokos na zdobení, můžou být i mleté oříšky nebo bílá čokoláda a čokoládové hobliny.
Z těsta je asi 70ks.
Já jsem těsto dělala v pekárně a super.

Všechny přísady na linecké těsto smícháme a důklaně propracujeme. Těsto si rozdělíme na kuličky, poté z kuliček zhotovíme placičky, do kterých zabalíme kousek čokolády nebo oříšek a tvarujeme ježky (tvar vypadá jako slza).
Takto vytvarované ježky klademe na plech a poté dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme do zlatova. Vychladlým ježkům namočíme zadečky do čokolády a obalíme v kokosu. Ještě vytvoříme oči a čumáček a po zaschnutí je hotovo.

Špagetky

250g hladké mouky
200g másla nebo Hery
100g moučkového cukru
vajíčko
2 sáčky vanilkového cukru
2 sáčky čokoládového pudinku
1 lžíce mleté skořice
cukrový máček na posypání

Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme asi hodinu odpočinout v ledničce. Tvoříme malé kuličky, které vkládáme do lisu na česnek, a protlačujeme na plech vyložený papírem na pečení. Posypeme barevným máčkem, a pečeme při nízké teplotě asi 8 minut.
Já nemám lis na česnek a tak jsem použila od dětí lis na plastelínu :-))

Tak, snad jsem na nic nezapomněla. Toto je cukroví, které peču každý rok. Peču více druhů, vždy dělám poloviční dávku.
A letos chci vyzkoušet ještě toto – Jemňoučké koláčky – jemnější než linecké, Křupavé čtverce s marshmallou, Čokoládové řezy „kamenitá cesta“ a Čokoládovo-pistáciový fondán.
Tak jsem zvědavá, jak to dopadne.

První díl najdete zde.