Jednou v roce na Vánoce máma mňamky upeče, její vinou se pak domem vinou vůně úžasné.
Jo Vánoce Vánoce přicházejí, šťastné a veselé.
A máme tady dobu pečení Vánočního cukroví.
Doma se začíná péct. Všude to krásně voní. A děti ujídají cukroví ještě teplé z plechu.Chtěla bych Vám nabídnout malou inspiraci pro pečení.
Jako první pečeme perníčky a zázvorky. Pak si můžeme připravit další těsta.
Těsta můžete mít v ledničce nachystané dopředu a pak jenom vytáhnete a necháte trochu povolit při pokojové teplotě.
Je nepřeberné množství receptů na cukroví. Stačí si jen najít takový, který nám bude sedět nejlépe.
Já ráda každý rok zkouším něco nového a tak Vám nabídnu co peču každý rok a něco co bude letos novinka.
Vánoční perníčky krásně měkké
60 dkg hladké mouky
2 vejce
20 dkg moučky
12,5 dkg másla
15 dkg medu
1/2 prášku do perníku
4 čajové lžičky perníkového koření
Poleva: 1 bílek, 15 dkg moučky 2x prosyté, citr. šťáva
Vypracovat těsto a nechat odležet v lednici.
Vykrajovat tvary a péct na 200 stupňů, po vytažení z trouby potírat celým vejcem.
Perníčky jsou krásně měkké, nikdy neztvrdnou.
Zázvorky
28 dkg hladké mouky
28 dkg cukru
2 vejce
na špičku nože prášku do pečiva
3 kapky citronové šťávy
citrónová kůra
lžičku mletého zázvoru
Těsto vypracujeme, vyválíme a vykrajujeme zázvorky. Dáme na plech s pečícím papírem, necháme odpočinout do druhého dne! Je to hooodně důležité. Zázvorky pak vypadají dvojitě. Pak upečeme ve vyhřáté troubě na 150C asi 7 min.
Pozor – nevysušit při pečení!
Oříškové lupínky
4 bílky
140 g hl. mouky
70 g cukru
půl balíčku lískových oříšků
půl balíčků mandlí (nemusí být)
mleté vlašské ořechy (nemusí být)
Já dělám jenom z lískových oříšků.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a postupně mouku. Nakonec vmícháme oříšky.
Těsto dáme do chlebíčkové formy – srnčí hřbet, vyložený pečícím papírem a dáme péct do středně vyhřáté trouby dozlatova.
Upečený chlebíček necháme ve formě vychladnout. Pak zabalíme do utěrky a necháme do druhého dne odležet. Pak nakrájíme na tenké plátky. Dáme na plech a znovu pečeme v troubě.
Když začnou lupínky hnědnout vytáhneme z trouby.
Oříšky do těsta nekrájíme, ale dáváme vcelku.
Já do těsta přidávám mandle a mleté vlašské ořechy.
Lupínky jsou senzační, peču je už několik let a děti je taky mají moc rádi. Pokud nevíte, co udělat s bílky, určitě je vyzkoušejte.
Dělám vždy dvojitou dávku. Takže také na fotce je větší dávka, toto množství není z jedné dávky.
Dortorela
200g Hery
250g hladké mouky
100g cukru moučky
60g mletých ořechů
špetku skořice
rum na pokapání
NA KRÉM: 200ml mléka, 180g másla, 100g cukru moučky, 40g ztuženého tuku, 1 balíček vanilkového pudinku
NA OZDOBENÍ: čokoládová poleva a co kdo rád.
Z tuku, mouky, cukru a skořice vypracujte hladké těsto. Rozválejte je na pomoučněném válu a vykrajujte kolečka (já si na vykrajování vezmu kinder vajíčko).
Upečte je do růžová a nechte vychladnout.
Připravte si krém. Z pudinkového prášku a mléka uvařte kaši, do vlažné kaše vmíchejte cukr a tuk a po částech všlehejte změklé máslo.
Kolečka si rozdělte na tři hromádky. Jednu třetinu koleček pokapejte rumem. A zbývající nechte tak.
Kolečka slepujte připraveným krémem, a to vždycky po třech. (Prostřední je to pokapané rumem). Okraje dortíku také potřete krémem a obalujte v mletých oříšcích.
Nakonec ozdobte čokoládovou polevou atd. – každý jak má rád. Nechte 3 dny uležet v chladu.
Upozorňuji: krémem nešetřete, je ho dost a vždycky nám ještě zůstane.
Je to moje nejoblíbenější cukroví – opravdová fantazie.
Čokoládové sirky
150 g hl. mouky
120 g cukru
115 g změklého másla
25 g kakaa
špetka soli
Na zdobení – čokoládová poleva
Do mísy prosijeme mouku, přidáme kakao a špetku soli. Vše promícháme.
V další míse si ušleháme máslo s cukrem do hladkého krému a vešleháme do něj vejce. Po částech budeme přidávat moučnou směs a vypracujeme hladké těsto.
Těsto necháme hodinu odležet v ledničce.
Pak ho rozválíme na pomoučněném válu na tenký plát a nakrájíme ho na malé tyčky.
Dáme na pečící papír a pečeme na 180C° asi 8 minut.
Necháme vychladnout a pak jednu stranu máčíme v připravené čokoládové polevě. Necháme dobře zatuhnout.
Mocca cukroví
36 dkg hladké mouky
28 dkg másla/Stelly
10 dkg moučk. cukru
12 dkg mletých ořechů
1 žloutek
1 neúplná kávová lžička mleté kávy
1/2 balíčku vanilk. cukru
Ze všech surovin uděláme na vále těsto a necháme chvíli odpočinout v chladu. Poté vyválíme a vykrajujeme zubaté oválky. Upečeme.
Po vychladnutí si 1/2 dávky upečených oválků potřeme kávovou cukrovou polevou – recept bývá ve všech klasických českých kuchařkách. Po zaschnutí napíšeme na polevu ozdobně písmeno „M“ anebo položíme 1/2 vlašského ořechu.
Poté plníme klasickým máslovým krémem, který dochutíme trochou mleté kávy.
Ale ještě na něco jsem zapomněla!
Vaječný koňak
1 neslazené tatra mléko
1 slazené tatra mléko
5 žloutků
1 vanilkový cukr
1/2 l rumu
Mléka, žloutky a cukr dobře rozšleháme a nakonec přidáváme rum. Plníme do lahví a necháme uležet tak 2-3 týdny.
Všem přeji co nejlepší cukroví. Ať se Vám vše povede. Děti, které budou pomáhat, a provoněný celý dům.
Napsal/a: nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (10 vyjádření)
Nestudovala jsem to celé dopodrobna, ale mám připomínku k zázvorkám – koho znám, tomu doporučované množství zázvoru nestačí, všichni dávají aspoň vrchovatou polévkovou lžíci – aby ten zázvor byl aspoň trošku cítit.
Už jsem zkoušela i čerstvý zázvor, ale zůstávala mi tam ta vlákýnka – nebylo to ono.
;o)
(Teď čtu, že se na ten čerstvý ptala Lien…)
No Nuninko, sliny jsi mi navnadila:)))))
Mě by stačilo to cukrovíčko ze strojku, což o to strojek mám, ale nemám na něho nervy:((
Já i počkám na druhé vydání, protože perníčky mám a slepované taky, takže, at je tam i něco pro mě, ráda se nechám inspirovat:))))))
A to cukrovíčko máš moc pěkné:))))
no já mam pocit, aby potom nezůstal na jednom místě a jinak nic, víš.
Proč by nešel???
Jemně nastrouhat.Když jsme dělaly mrkvové těsto na cukrový tak jsme mrkvičku taky strouhaly a s moukou smíchaly…
Nuninko, a nešel by tam nějak ten zázvor čerstvý? Ale netuším jak, asi ne, viď?
Šikulko naše milá,ty si mě zachránila:)))
Já loni někam recepty založila /asi v rámci budeme se stěhovat/,takže sem byla v úzkých.
Zázvorky si pamatuju z dětství,pekla je moje prateta,ale mě moc nechutnaly a zdály se mi tvrdý:)))Jenže to mi bylo pět…
Mužský dává přednost trošce a lineckýmu slepovanýmu.
A vaječňáček slabý si udělám na silvestra,protože jak na Nový rok-tak po celý rok budu pilná…jdu do práce:)))
Hannah, to jsou banánky ze strojku. K receptu čokoládové sirky patří jiná fotečka.
Já peču ráda, ale cukroví je moje slabina. :-))
Hezkého Mikuláše.
Dortíčky jsou super určitě Rajko vyzkoušej :-))
Babofko, vůbec neva, že nepečeš. Ale malému se to bude líbit. Já dětem nechám kousek těsta a každý si s ním udělá co chce. Dcera už je větší a jde jí vykrajování bezvadně a malému to letos jde taky moc pěkně :-))
Ty dortičky vyzkoušíme.Díky za recept.
A veselého MIKULÁŠE.
Nuninko, to jsi můj člověk. Já peču, peču,peču.
Ty pečeš dortorelu – my zase při různých příležitostech o něco větší kolečka – nejedná se o cukroví vánoční – která také velmi podobným krémem slepujeme po dvou, ne po třech. Vrchní kolečko potřeme krémem a otočíme do kokosu. Vypadají jako malé dortíky a chutnají – však víš sama, jak moooc chutnají.
Pečeš, koukám, čokoládové sirky. Já dělám takovéto z pudinkových vanilkových prášků, Hery, Omegy a dalších surovin. Slepuji marmeládou po dvou a pak jako Ty, máčím v čoko polevě ( tj. čokoláda na vaření a kousek Omegy).
Nuninko, těším se na další pokračování Vánočního speciálu.
nuninko, díky za článek, i když u mě se tedy naprosto míjí účinkem. Já prostě nepeču. Dělám jen na přání maminy vosí hnízda, která stejně nejím… 🙂 Zkrátka pečení mě nebaví a cukroví jíst mě taky nebaví. Jediné, na čem si opravdu pochutnám, jsou vanilkové rohlíčky a kokosová kolečka s čokoládou od babičky… Ostatní může na stole ležet a se mnou to ani nehne 🙂
Ale letos hodlám kvůli malému udělat výjimku a koupím nejspíš linecké a budem s prckem vykrajovat. Ale to spíš jen kvůli té atmosféře a vůni, než kvůli počtu druhů…
Všem pečícím kuchařinkám přeju krásně provoněný byt a ani jeden nespálený plech! 😉
Mobile Sliding Menu