Recepty z polévkovače: Polévky

Jak už asi víte, nedávno prošel naším testováním kuchyňský pomocník od Morphy Richards – Polévkovač. V současném pochmurném počasí přijdou polévky jistě vhod, proto se nyní zaměříme právě na ně. Jaké druhy polévek můžeme v přístroji připravit?

Nuninka: Mám ráda krémové polévky, ale i ty klasické. Můj muž zase husté. Podle receptů uvedených v návodě jsem vyzkoušela hráškovou se šunkou (bez máty) a kuřecí s houbami.

Polévkovač Morphy Richards dokáže za 21 minut připravit krásně jemnou, krémovou polévku na program Smooth.

Hrášková se šunkou

(trochu upravená podle Nuninky)

Hrášek dáme do polévkovače. Nakrájíme si brambor na jemno, šunku na kostičky. Přidáme k hrášku a zalijeme horkým vývarem. Zakryjeme víkem a spustíme program Smooth. Až bude polévka hotová dochutíme ji podle potřeby solí a pepřem. Přidáme olej a smetanu, zakryjeme víkem a nastavíme mixování. Po dokončení můžeme podávat.

Kuřecí polévka s houbami

Do přístroje dáme olej, zapneme restování a mezitím si nakrájíme cibuli. Vložíme cibuli a restujeme. Přidáme nakrájené houby, česnek a ještě pár minut restujeme. Vypneme funkci restování. Přidáme nakrájený brambor, maso, koření, petržel a zalijeme vývarem. Zakryjeme konvici víkem a nastavíme Smooth. Po dokončení přidáme trochu šlehačky a dochutíme.

Dýňová polévka s kuskusem

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme česnek a ještě chvíli restujeme. Nakrájenou dýni vložíme do přístroje k cibulce a česneku, zalijeme vývar a přidáme smetanu. Zakryjeme víkem a spustíme program Smooth. Po dokončení dochutíme podle potřeby. Polévka není díky kuskusu úplně krémová.

Kyller: Jako malá jsem polévky téměř nesnášela a ani jako dospělá k nim nenašla cestu. Až s příchodem dětí jsem jim přišla na chuť. Polévky se tak u nás vaří celkem často. Jednou z našich nejoblíbenějších je dýňová polévka s krutonky a paprikášem.

Polévka z Hokaido s krutonky a paprikášem

Oloupanou dýni pokrájíme na kostičky, vložíme do polévkovače, zalijeme vodou a smetanou a ochutíme. Polévkovač uzavřeme a naprogramujeme na jemnou krémovou polévku, tj. program Smooth. Mezitím si nakrájíme housku na kostičky a na pánvi opražíme. Přidáme nakrájený paprikáš a ještě krátce opražíme.

Kyller: Součástí návodu k přístroji je také několik receptů. Z nich jsme vyzkoušeli hráškovou polévku s mátou a polévku z pečených rajčat a bazalky. Obě jsou zařazeny do kategorie jemných polévek a chutnají naprosto výtečně.

Polévkovač ale za 28 minut dokáže připravit i polévky hutné (program Chunky). Díky programu Sauté (restování) si můžeme orestovat cibulku, slaninu, 100 g masa nakrájeného na kostičky, houby apod. Následně do přístroje vložíme všechny další suroviny a zapneme. Během přípravy polévky je možné víko odklopit a přisypat třeba nudle do polévky. Přístroj po zavření bude opět pokračovat tam, kde přestal.
Na program Chunky si tak můžete připravit vývary, bramboračku, zeleninovou polévku apod.

Bramborová polévka

(podle Nuninky)

Do přístroje dáme olej, zapneme restování a mezitím si nakrájíme cibuli. Vložíme cibuli a restujeme. Přidáme česnek a ještě pár minut restujeme. Vypneme funkci restování. Přidáme nakrájený brambor, maso, koření, petržel a zalijeme vývarem. Zakryjeme konvici víkem a nastavíme Chunky. Po dokončení můžeme podávat.

Nuninka: Moje babička vždy říkala, že polévka je grunt. Doma ji děláme pořád, hlavně přes víkend, protože během týdne na to není moc času. Díky polévkovači míváme polévky i na večeři během týdne. Obsluhu hravě zvládnou také děti. Suroviny dáte do přístroje, zapnete požadovanou funkci a po dokončení vypnete. Ještě se odhodlávám k vyzkoušení omáček, protože funkce Smooth může hravě omáčku zvládnout, protože krémová polévka má k omáčce velice blízko.

Zeleninová polévka s kousky jater

Nejprve si orestujeme (tlačítko Sauté) na oleji cibulku. Funkci restování pak vypneme a do přístroje vložíme játra nakrájená na kostičky, zeleninu a zalijeme vývarem (pokud jej nemáme, nic se v tomto případě neděje, postačí zalít vodou). Polévku ochutíme. Polévkovač uzavřeme a naprogramujeme na hutnou polévku (program Chunky). Před koncem přípravy přidáme nudle a necháme přípravu dokončit. Po zaznění zvukového tónu oznamujícího hotovou polévku podle potřeby dochutíme a podáváme.

Výhodou přístroje také je, že má nálevku, tudíž není třeba pro krémové polévky naběračku. U polévek s kousky už ale naběračku jistě využijete, aby nikdo nebyl ochuzen o zeleninu či maso.