Rodinný jídelníček

Rodinný jídelníček. Sousloví, které za sebou skrývá více práce a přemýšlení, než se může zdát. A i když se většině lidí při vyslovení těchto dvou slov vybaví na stroji psaný list přišpendlený na korkovou nástěnku z kultovních Pelíšků, rozhodně se nevyplatí brát ho na lehkou váhu.

Jaké jsou tedy zásady rodinného jídelníčku?

Opakování matka moudrosti

Na začátek neuškodí zopakovat některá základní, ale zásadní moudra, která efekt dobře sestaveného jídelníčku skvěle podpoří:

Schválně se zamyslete nad tím, nakolik tyto zásady dodržujete vy sami. A nakolik je dodržujete v rámci rodiny. Není to nic slavného? Pak vězte, že bez těchto základních bodů vaše stravovací návyky nebude nikdy možné označovat za správné. A to ani v případě, že váš jídelníček bude vypilován do detailu…

Pitný režim

Další zásadní věcí je dodržování pitného režimu. Samozřejmostí by měla být denní konzumace 2- 3 l tekutin denně. Není však tekutina jako tekutina. Pokud pijete častěji slazené limonády nebo džusy než minerální vodu či čaj, je možná čas na změnu. Právě slazené nápoje jsou totiž jedním z hlavních škůdců, kteří naši snahu jíst zdravě ničí. Vzdejte se tedy pití tekutin s velkým množstvím cukru. V případě, že se neobejdete bez kávy nebo čaje, zkuste omezit slazení i u těchto nápojů. A v případě, že je to pro vás nemožné, hledejte alternativu oproti cukru – například český včelí med.

Přemýšlíte nad jídelníčkem?

Můžeme si to vyzkoušet na velmi jednoduchém testu. Vezměte si tužku a kus papíru a zkuste na něj napsat všechna jídla, která jste si v rodině naservírovali za posledních sedm dní. Pokud vám to dá zabrat, pak tu máme první varování. Nad jídelníčkem byste měli přemýšlet – jen tak dosáhnete jeho optimálního složení nejen v průběhu dne, ale také celého týdne.

A teď se na zapsané položky podíváme a pěkně si je rozebereme podle následujících zásad.

Pokud se vám podařilo splnit alespoň osm z nich, gratulujeme! A pokud ne, popřemýšlejte, zda by nestálo za to zapřemýšlet nad změnou!

Vyvážené potraviny

Možností, jak se orientovat v potravinách je v současné době mnoho. Novinkou v ČR je nyní  pro zákazníky logo „Vím, co jím“ umístěné na obalech potravin. Jedná se o kulatý terč se zlatým středem a modrou „fajfkou“ uprostřed. Výrobky, které nesou tuto značku, mají vyvážené složení podle doporučení Světové zdravotnické organizace. Nemusíte již dál zkoumat zastoupení hlavních nutrietů (cukru, soli, nasycených mastných kyselin a trans mastných kyselin) – značka garantuje, že jsou vyvážené a plně v normě!

Více o programu Vím, co jím se můžete dozvědět na www.vimcojim.cz.