pečivo namazané kvalitním margarínem, obložené šunkou nebo sýrem, příp. tvarohová pomazánka a čerstvá zelenina nebo ovoce, voda nebo čaj
– Pečivo je zdrojem sacharidů (celozrnné pečivo také zdrojem vlákniny), které jsou pro lidský organismus nejrychleji využitelnými zdroji energie. Měly by tvořit 55 % přijaté denní energie.
– Margarín je výborným zdrojem nenasycených – tzv. dobrých – tuků a dodá tělu i nezbytné esenciální mastné kyseliny důležité pro optimální růst a vývoj dětí. Navíc sníží glykemický index sacharidové potraviny a přijatá energie se tak bude uvolňovat postupně. Tím předejdeme časnému pocitu hladu. Tuky zajišťují mechanickou ochranu vnitřních orgánů, působí jako tepelná izolace organismu a jsou důležité pro využijí vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K). Měly by tvořit 30-35 % přijaté denní energie.
– Kvalitní šunka, tvarohová pomazánka nebo sýr jsou zdrojem bílkovin, které jsou základní stavební složkou pro lidský organismus. Měly by tvořit 15 % přijaté denní energie.
Dále by snídaně měla být doplněna porcí ovoce nebo zeleniny, které obsahují celou škálu vitamínů, minerálních látek, vlákniny a vody. Nezapomínejte samozřejmě na dostatečný příjem tekutin, při jejichž nedostatku může dojít k mnoha nepříjemnostem, včetně dehydratace spojené s bolestí hlavy.
Před nepravidelností stravování a obzvláště před vynecháním snídaně MUDr. Moravcová důrazně varuje, a to především proto, že v takovém případě není rovnoměrně pokryta energetická potřeba organismu, tělo strádá nedostatkem energie a přijatou energii si po období nedostatku ukládá do tukových zásob. Následkem toho je neúměrné zvyšování tělesné hmotnosti, vznik nadváhy a obezity v dětském i později v dospělém věku.
Sestavme si snídani
Pro inspiraci uvádíme některé další vhodné zdroje základních živin a doporučené nápoje, které Vám mohou pomoci sestavit dětem vhodnou snídani:
Sacharidy |
Bílkoviny |
Tuky |
Nápoje |
Bílé pečivo (pro mladší děti) |
Plátkový sýr | Margarín | Neslazený čaj (ovocný, zelený) |
Celozrnné pečivo (pro starší děti) |
Čerstvý sýr (žervé, Lučina) | Vejce | Bílá káva |
Domácí sladké pečivo (občas) | Tvaroh, tvarohová pomazánka | Ořechy | Kakao |
Celozrnné snídaňové cereálie | Kvalitní šunka | Semínka | Džus (ředěný vodou a ne právě vyndaný z chladničky) |
Ovesná kaše | Bílý nebo ovocný polotučný jogurt | Voda (neochucená, neperlivá a nevychlazená) | |
Džem, med (občas) | Mléko, mléčný nápoj (podmáslí, kefír, acido, jogurtové mléko) | ||
Ovoce, zelenina |