Já to jíst NEBUDU – Problémy s odmítáním jídla

Proč dítě odmítá jídlo, které je chutné, hezky naservírované a krásně voní?
A co s tím lze dělat?Nervozita a zvýšený hlas místo hezkých zážitků u stolu. Strakonický pediatr a autor knih o dětské výživě MUDr. Martin Gregora vidí dvě hlavní příčiny, proč děti nejedí: „Jídlo odmítají, když jsou nemocné (trápí je například časté střevní infekce či virózy horních dýchacích cest), nebo mají nabídku jiných, energeticky bohatých potravin či nápojů. Hlavně ve starším kojeneckém a batolecím věku se můžeme setkat s nechutenstvím, které vlastně způsobíme sami zvýšenou nabídkou nevhodných sladkých tekutin nebo sladkostí místo hodnotnějších jídel. Šťáva nebo čaj dítě na chvíli zasytí, ale také sníží chuť k dalšímu jídlu. Nezřídka se pak takové děti vyšetřují v dětských ambulancích pro domnělé neprospívání,“ uvádí lékař.

Z dcery je hubená kostřička

„Nechápala jsem maminky, kterým děti nejedí. Myslela jsem si, že přehánějí. Pak jsem to sama zažila. Mám tři děti. U dvou není a nebyl sebemenší problém. V jídle se nerýpají, snědí cokoliv. Tříletá dcera zpočátku jako miminko také jedla dobře. Pak nastal zlom, který trvá už asi rok. Absolutně nezkusí nic nového, nevezme do pusy maso. Jídlo odmítá dřív, než ho ochutná. Chce jen suché věci – těstoviny, rýži, popřípadě knedlík. Brambory odmítá. Zeleninu a ovoce do ní nedostaneme. Omáčky nesnáší. Z jogurtů jen jeden druh,“ říká jedna z účastnic diskusního fóra na téma nejedlictví na www.rodina.cz.

„Jediné, co chce, je dokola jíst chleba s máslem a medem. Případně občas nahradit máslo a med sýrem Veselá kráva. Je to taková bledá hubená kostřička, ale nedá si říct. Doktorka jen řekla, ať jsme rádi, že není tlustá, že má ordinaci plnou obézních dětí. Ostatním to, co vařím, chutná a opravdu se snažím vařit zdravě. Rady si moc nevím,“ uvádí.

Násilí nepomůže

Někteří rodiče se ze zoufalství nad nedotčeným talířem uchýlí k násilí. A jídlo do dítěte jednoduše nacpou. Může to mít velmi nepříjemné následky. V literatuře se popisuje případ šestileté holčičky, které maminka přetrhla při násilném krmení lžičkou patrový oblouk. Pokud potomek nechce jíst a rodiče jsou na pokraji zhroucení, zdá se dobrým řešením strčit dítě do vany, odkud nemůže uniknout a kde nenadělá binec. Nebo mu násilím přidržet hlavu, že jí nemůže odvrátit. Případně tlačit na čelisti tak, že dítě samou bolestí jednoduše musí ústa otevřít. Je libo další lahůdka? Rodiče ucpou dítěti nos a ve chvíli, kde se už musí nadechnout ústy, mu do nich jídlo rychle vloží. Někde dokonce praktikují způsob, že jídlo nutí polospícímu dítěti. Tyto metody jsou mimořádně drastické a lásku k jídlu u dítěte rozhodně nevypěstují.

Děti a my, 2/2009
Jedná se o ukázku z časopisu Děti a my, vydává Portál