Co dát dětem ke svačině do školy?

Škola už je zase tu a možná je na čase zamyslet se také nad tím, co školákům dáme ke svačině…

Svačina by měla být nedílnou součástí školní aktovky každého školáka. I když jsou v mnoha školách k dispozici automaty, nabídla jídel v nich je obecně nevyhovující. A i kdyby se v automatu vyskytly i tzv. zdravé potraviny, položme si otázku: „Skutečně by si naše dítě koupilo to, co bychom mu dali my?“

Svačinu by měl každý školák mít s sebou z domova. Měla by být složena ze zdravých potravin, které mu zároveň dodají energii. Tu potřebuje nejen k soustředění, ale svačina, složená z dobře vybraných potravin zabrání třeba i bolestem hlavy a únavě.

Jaké jsou tedy zásady, které bychom měli brát v potaz:

Po nočním hladovění je nutné doplnit energii tak, aby dítě neodcházelo do školy vyčerpané. K tomu slouží vydatná snídaně, která obsahuje správný poměr všech komponentů a svou kalorickou hodnotou odpovídá věku dítěte. Energie přijatá snídaní pomůže k dobrému startu do nového dne, nicméně do oběda potřeby dítěte nepokryje.

Aby energie školákovi až do polední přestávky vydržela, je nutné ji po 2 – 3 hodinách od snídaně doplnit vhodnou svačinou.

„Negativní vliv dopoledního hladovění na vznik nadváhy a obezity je už rodičům poměrně dobře znám. Málokdy si ale uvědomují, že velmi často způsobuje také nesoustředěnost, zhoršenou schopnost vnímání výkladu a může tak přímo zhoršit školní výsledky“
upozorňuje Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí.Pro ty, kterým se toto tvrzení zdá přehnané, Knížková upřesňuje:
„Dětský organismus má velmi omezené možnosti vytvářet si zásoby energie, a proto se u nich její nedostatek projevuje téměř okamžitě. Jsou podrážděné nebo naopak jakoby utlumené, nesoustředěné a často se přidává také bolest hlavy“.

Projekt zdravých svačinek v Olomouckém kraji

A na závěr přidám informaci, kterou jsem zcela náhodně objevila. Jedná se o podnikatelský záměr Gabriely Valáškové z Moravské vysoké školy v Olomouci. A právě v Olomouckém kraji začne realizovat tzv. zdravé svačiny pro školáky. Ty bude dodávat do oslovených a hlavně vstřícných škol, které mají o tento projekt zájem – objednávka bude předem přes internet a to včetně informací o složení svačin a jejich původu. Upřednostňovat chce regionální potraviny. Cena svačiny by se měla pohybovat v cenovém rozpětí 16 – 60Kč.

Většina škol její nápad uvítala, ale našli se i takové, které odmítli s tím, že mají svačiny pro školáky vyřešené. Jak ovšem autorka projektu uvádí, jedná se stejně nejspíš o colu a chipsy z automaty…

„Rodičům ulehčí práci a svačiny budou kvalitní a pestré. Ocenili jsme také upřednostnění místních pekáren a zpracovatelů,“
reagoval ředitel Základní školy sv. Voršily Zdeněk Navrátil.

„Před desátou budou svačiny ve škole a dětem rozdány. Je to výborný nápad, který jsme rádi podpořili,“ dodal.
Zdroj: Olomoucký deník

Tak nevím, jak vám, ale mě se tento nápad hodně líbí!

Zdroj informací: Výživa děti, Olomoucký deník a projekt Vím, co jím

—————————————————————————————————————–

Co dáváte svým dětem ke svačině vy? Jak se vám líbí nápad Gabriely Valáškové?