Štramberské uši

Slyšte, slyšte zvěsti, dejte někdy na pověsti. Tataři byli lidi lstiví,
chovali se u nás jako diví. Řezali nám uši, asi měli černou duši.
My jsme se jich nebáli, vodu na nich seslali.
Na řadě byla velká pranice a tak nám vznikla tradice.
Dnes tuto tradici ctíme a na památku uši jíme.

Už z dálky Vás povede vůně, která se z prodejny Štramberských uší line. Nechte se jí vést, nebudete toho litovat.

Asi si říkáte, že takových prodejen je ve Štramberku spousta. Tak v čem by měla být tato jiná?
Ve Štramberku jsem byla již několikrát a pokaždé si domů vezeme i pověstné Štramberské uši.
Jenomže jsem pak byla zklamaná. Uši byly dobré, ale nějak to nebylo ono.
Až teď. Konečně jsem našla místo, které bylo v něčem úplně odlišné.
Malá prodejna a milý personál. Uši si zde nejenom zakoupíte, ale taky uvidíte, jak se dělají.
Uvidíte, jak vzniká spousta koleček (s posypem nebo bez), z kterých vzniknou Štramberské uši. Jak se ještě teplé sundávají z plechu a dávají se do plastových kalíšků, kde se stočí a tím získají výsledný tvar uší.
A tohle vše se děje přímo před vámi. Máte tedy 100% záruku čerstvých uší s vynikající chutí. Já to vím, já jich už vyzkoušela hodně, ale tyto byly rozhodně ty nejlepší.

Jaká je nabídka?
Štramberské uši klasické.
Klasické Štramberské uši dle tradiční a léty ověřené receptury.

Štramberské uši s lískovými ořechy
Nazdobené a ochucené drobnými kostičkami lískových ořechů.

Štramberské uši s para ořechy
Nazdobené a ochucené drobnými plátky para ořechů, které jsou velice chutné po zapečení do těsta. Výsledný efekt je u těchto exotických plodů velice chutný.

Štramberské uši arašídové
Nazdobené a ochucené rozemletými jemně slanými arašídy. Tato kombinace sladké a slané chuti je velice zajímavá a chutná. Jedná se o nejprodávnější variantu ochucených Štramberských uší.

Štramberské uši mandlové
Nazdobené a ochucené mandlovými plátky.

Štramberské uši čokoládové
Nazdobené a ochucené rozemletou čokoládou, která se během pečení krásně zalije do těsta.

Štramberské uši pro děti
Nazdobené a ochucené barevným sypáním, která se během pečení krásně zalije do těsta.

Štramberské mini uši
Klasické Štramberské uši, jenom s tím rozdílem, že jsou malinké.

A jejich specialita
Štramberské uši plněné

Tato speciální úprava je tvořena uchem naplněným dvěma druhy šlehačky, různými druhy ovoce – jahoda, ananas, mandarinka apod., strouhanou čokoládou a ovocnou polevou.

Štramberské ucho
Jedná se opravdu velké Štramberské ucho.
Nazdobené a ochucené rozemletou čokoládou, která se během pečení krásně zalije do těsta.

Recept na Štramberské uši
24 celých vajec, 3 kg cukru, 4 kg hladké mouky, směs koření (mletá skořice, hřebíček, badyán, anýz a nové koření, 11 balíčků prášku do pečiva, 1/3 naběračky karamelu, 1 l vody).
Těsto má mít konzistenci polotekuté směsi na palačinky.

Tento recept a povídání s paní Harrandovou najdete také v Knihovničce receptů květen r. 2008.

Malou prodejnu v malebném městečku Štramberk najdete na náměstí hned vedle kostela. Na trhu působí už od roku 1989 a výrobcem je rodina Harrandová.
Pokud budete mít zájem, můžete si domluvit také exurzi.
Během exkurze budete přímo v pekárně podrobně seznámeni s postupem výroby, která Vám bude názorně předvedena.
Další zajímavosti a odkazy najdete na http://stramberskeusi.webnode.cz/o-nas/
Já moc děkuji ochotnému a milému personálu, který mi dovolil vše nafotit a také souhlasil s uveřejněním tohoto článku.
DĚKUJI